České Švýcarsko

Open České Švýcarsko 2010, 30.06. - 06.07.2010, Krásná Lípa

Ve dnech 30.6.- 6.7. se trio českobrodských hráčů účastnilo turnaje Open České Švýcarsko v Krásné Lípě (pokud Vám to nic neříká, je to městečko na severu Čech nedaleko Rumburka a sídlí tu správa Národního parku České Švýcarsko).

30. června jsem převzal vysvědčení a s taškou a hromadou dalších věcí ze školy, jako učebnice literatury a převlečení na tělocvik, vyběhl k metru. Plánovali jsme to nějak na poslední chvíli, tak to bylo takové nedokonalé, ale ještě před Krásnou Lípou jsem se ve vlaku připojil k Honzovi a Vítkovi.

V cíli cesty bylo zanedlouho jasné, že jsme dorazili do jiného kraje. Když Vítek použil při placení startovného výrazu "tiskar" místo tisícikoruna, ředitel se zarazil a zmateně se zeptal: "Cože?" Dále jsem postupně nabyl dojmu, že život je tu poněkud drsnější a lidé přímější než u nás.

Ubytování bylo velice pěkné, všechno nové nebo nově opravené, k dispozici byla bohatá nabídka trávení volného času jako masáže a sauna, které jsme sice nevyužili, ale zmínit se o tom snad mohu.

Hned druhý den jsme podnikli túru přes národní park do Německa, o níž se na tomto webu píše už na jiném místě. Úmysl vyměnit koruny za eura v Krásné Lípě se nám nepodařilo zrealizovat, neboť z infocentra nás poslali na poštu a z pošty do Rumburka, tak jsme radši šli. Asi po 14 km jsme dorazili do Hinterhermsdorfu a hned v první hospodě byli ochotni nechat si od nás korunami zaplatit (hádal bych, že jsme tu byli ten den první hosté a že byli rádi, že tu vůbec někdo je). Roky studia němčiny zde zužitkoval hlavně Honzík. On a Vítek si dali řízek, já jsem na něco kývl. Nicméně obojí bylo chutné a také jsme to pochválili téměř sborovým "Es war sehr gut."

To už jsme ale víc řešili, zdali stihneme partie. Byli jsme v situaci, kdy nám zbývala asi hodina na nějakých 6 km přes kopec do Čech na autobus. Napětí by se dalo krájet. Přidávali jsme do kroku a po čase zjistili, že Honzík zůstal kdesi v dáli. Ve dvou jsme dorazili do Mikulášovic a náš příchod vyvolal vcelku rozruch. Jak si povšiml Vítek, domorodci jako by nám snad návrat nepřáli či co. Jedna paní tvrdila, že autobus jede ve 35 (jel asi o 20 min později), nějací kluci nás ujišťovali, že do Lípy vůbec nejede, a další lidé nás chvíli přesvědčovali o nutnosti přestoupit v Brtníkách. Jako pravdivé se nakonec ukázaly informace z internetu, tedy že tam ten bus jede přímo.
Honzík přijel potom vlakem a ztratil nějakých 40 minut, ale na rozdíl ode mne vyhrál. Asi jsme měli počkat.

Následující dopoledne Honza zamířil opět do Německa (a opět přišel pozdě), tentokrát ale vlakem a cílem bylo město Sebnitz. Pokud vím, má v té zemi část kořenů, tak ho to tam asi láká. Vítek se se mnou vydal na procházku do blízkého Rumburka. Cestou jsme se bavili např. hledáním hub. Tedy né že bychom toho mnoho našli.

V sobotu proběhlo dvoukolo a v neděli jsme se vypravili k Pravčické bráně, symbolu Českého Švýcarska. Jako jediný ze skupiny jsem tuto zajímavost spatřil už dříve, tak jsem věděl, o co jde. Zde jsou reakce ostatních: Vítek ohromen nebyl a říkal něco jako "a to je všechno?", Honza vytáhl foťák a zanechal focení, až když se mu vybily baterky. Doufám, že si čtenáři těchto stránek alespoň pár obrázků budou moci prohlédnout online.

V pondělí bylo na programu znovu dvoukolo a v úterý se turnaj uzavřel 9. kolem. Nejvýše se asi podle očekávání umístil Vítek, který obsadil 8. místo a potvrdil, že je rovnocenným soupeřem hráčům s elem přes 2100. Pokud jde o mě, srovnám-li svůj výkon s jinými výsledky z poslední doby (soutěže družstev, Říčany), mám téměř chuť se neskromně pochválit. Nicméně se domnívám, že jsem měl docela příznivý los. Méně to vyšlo Honzovi, ale zdálo se, že si je vědom, že se to prostě někdy povede více a někdy méně.

Jinak myslím, že pořadatelé připravili pěkný pohodový turnaj a umožnili docela příjemné prožití začátku prázdnin. V občerstvení mi sice trochu chyběla kofola a čokoláda, ale to jsou pouze drobnosti. Turnaj rád doporučím.

 

Ondřej Šedivý

Ochutnávka z partií:

 

Moravec - Novotný po 13. tahu bílého

diagram

Za obětovaného pěšce jsem získal lehce aktivnější figurky, ale po 13...f6 nevidím pořádně, jak se dostat soupeři na kobylku. Přišla ale chyba 13... De8 a už jsem volal demoliční četu. 14.Jf6+ gxf6 15.Sxh7+ Kxh7 16.Dh5+ Kg8 17.Sxf6 Jg6 18.Dh6 1:0 ... Zajímavá volovinka 18...De3+ 19.Dxe3 Sc5 naštěstí nevychází pro stáhnutí střelce 20.Sd4 a je to dáma za dvě figury. Nicméně při propočtu mě tato možnost nejprve vyděsila, skoro jsem chtěl celý útok odpískat, ale pak jsem si vše znovu projel a ono Sd4 našel. (Vít Moravec)

 

 

Fiala - Šedivý, po 53. tahu černého

diagram

Jde o ukázku z oblasti věžových koncovek. V této pozici jsem předchozím tahem 53...Kd7 mohl reklamovat remízu trojím opakováním pozice. Říkal jsem si, že to možná je už potřetí stejné, ale jistý si nejsem, a vcelku lhostejně jsem se touto myšlenkou přestal zabývat s tím, že už to snad přeci nějak dotahám a udržím. Nechtěl jsem tomu uvěřit, ale ono je to s největší pravděpodobností za černého prohrané (žádné vyvrácení jsem zatím neobjevil) a Honza nakonec cestu k výhře v partii nalezl (54.Vg7+ Kc6 55.Va7 Kd6 56.Va6+ Kd7 57.Vb6 Ke7 58.Vb5 Kd6 59.Vxd5 exd5 60.Kb5 Kd7 61.Kxa5 1-0). (Ondřej Šedivý)

 

 

Dreyer - Fiala, po 19. tahu černého

diagram

Nyní mě soupeř šokoval tahem 20.f5. Tuto oběť figury jsem vůbec nečekal, netušil jsem, že by to mohlo vycházet. Ale pravděpodobně vychází. U partie jsem zjistil, že oběť musím přijmout a žádné vyvrácení jsem nenašel. Po 20...exd4 21.Sxd4 počítač doporučuje 21...g5. Místo toho jsem ještě zkusil zahrozit 21...b5, ale soupeř už to nepustil. Jen pro úplnost, dále se stalo 22.g5 Sb7 23.Dh3 Jh5 24.fxg6 fxg6 25.Sxg6 Sxh1 26.Dxh1 Sxd4 27.Dd5+ Kh8 28.Dxd4+ Kg8 29.Dd5+ Kh8 30.Df7 1-0. (Jan Fiala)

 

TOPlist

ŠK Český Brod