Carlsen – Moravec 1:0

Tak jsem si poprvé zahrál s Magnusem Carlsenem. Nebo poprvé – samozřejmě jsme spolu hrávali na dětských šachových táborech. Tehdy Magnus spíš vyhrával, ale je dobré si uvědomit, že byl a stále je o rok starší. Tak řekněme, že jsem si se současným mistrem světa zahrál poprvé od té doby, co nejezdí na šachové tábory do Čech.

Měl jsem to štěstí, že server Chess24 pořádá tzv. banter blitz. Nějaký silný hráč blicá živě s běžnými uživateli serveru a partie komentuje. Chess24 je platforma německého velmistra Jana Gustafssona, který je Carlsenovým sekundantem. Server se v poslední době propojil i s aplikací Play Magnus a rozšířil s mistrem světa svou spolupráci. Tolik k tomu, kde se tam vlastně vzal.

Mně nikdo za hru neplatí (což je s podivem, v cirkuse bych jistě šachy hrát mohl), a tak jsem prostě Magnuse vyzval a šel jsem si zaházet šipky. Výzvy přijímá jen od uživatelů se zaplaceným členstvím, což mám, jelikož nevím, jak to odhlásit. K mému překvapení se zhruba za dvě minuty ozval signál, že byla výzva přijata, a tak mohl očekávaný souboj dvou nejvýraznějších šachových osobností silného dvojročníku 90+91 začít!

Do partie jsem přepsal Magnusovy komentáře a připsal svoje. Jelikož šachová erudice komentářů je zhruba vyrovnaná a pro běžného smrtelníka ani odborníka zkrátka nerozeznatelná, doplnil jsem je výrazným MAGNUS a VM. Tak si to přehrajte.

A upozorňuji, že i když občas přeháním, tak jsem si s ním opravdu zahrál, viz odkaz, zhruba po čtvrthodině.

Vít Moravec

 

šachový klub ŠK Český Brod