Sokol Český Brod A (Krajská soutěž B 2010/2011)

kola: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. závěrečný
fotky

1. kolo, 17.10.2010, Kolín

Sokol Kolín C   Sokol Český Brod A
Macek Kamil H 2006 ½ - ½ 2020 Bednařík Radovan
Stehlík Jiří 2010 ½ - ½ 2005 Koudelka Ivan K
Kaplan Tomáš 1977 ½ - ½ 1935 Hoskovec Josef H
Franc Lubor ZK 1847 ½ - ½ 1960 Doležal Jan H
Vlasák Jiří 1882 ½ - ½ 1886 Fiala Jan
Tomek Bohuslav 1976 1 - 0 1904 Urban Miroslav ZK
Tyko Josef 1845 ½ - ½ 1812 Šimek Václav H
Gabriel Jan 1809 ½ - ½ 1901 Chybný Zdeněk
  :  

 

Už žádné čarování?

Ještě v Liblicích kapitán zjistil, že nemá soupisku. V klubovně ve skříni, umístnil předseda. "Vrátíme se!" vyhrkl jsem nadšeně. A když i řidič potvrdil, že čas máme, už rval volant doleva. V Kolíně jsme se přivítali s našimi novými posilami Josefem Hoskovcem a Radovanem Bednaříkem (áčko ještě posílil Jan Doležal, v minulé sezóně hrající za béčko).

Zápas nezačal úplně nejlépe, když lepší pozice byla snad jen u mě, ale Václav Šimek byl brzy bez pika a Radovan Bednařík a Miroslav Urban stáli hůř. Posledně jmenovanému se podařilo pozici vylepšit, ale v přivyhraném postavení bohužel zapomněl na slabou první řadu a dostal výjimečný trest. Zatímco ostatní si průběžně podávají ruce, můj čas hlásí setrvalý pokles, takže z ostatních partií nemám skoro nic. V symetrických koncovkách půlí Jan Doležal a Josef Hoskovec, plichtí Zdeněk Chybný (prý stál lépe a odmítl remis) a remízku zachraňuje i Václav Šimek.

V teoretické variantě Ivan Koudelka neudělal oběť pěšce, "která se zalíbila i Kasparovovi". Mohl za něj mít "hodně aktivní hru", místo toho se po nesuchém nesladkém průběhu bod rozdělil. Na hranici prohry zato balancuje Radovan Bednařík, naštěstí se po polevení soupeře dokázal vyvěčnit. Přijal jsem oběť pěšce a měl za něj akorát pomalejší vývin, jinak byl čistý. V časovce v zápletkách přehlížím figuru. Soupeř přechází okolo devítitažce a umožňuje mi dobrat figuru zpět. Na výhru nemohl hrát nikdo.

Nemůžu si pomoct, ale moc jsme se nepředvedli. Čekal jsem víc. Cesta do Krajského přeboru se značně ztížila, ale ještě nic není ztraceno.

Jan Fiala

 

2. kolo, 06.11.2010, Týnec nad Sázavou

JAWA Brodce B   Sokol Český Brod A
Procházka Petr V 2019 1 - 0 2020 Bednařík Radovan
Hroník Petr V,ZK 2006 ½ - ½ 1982 Valtera Jiří
Holub Milan V 2047 1 - 0 1960 Doležal Jan H
Svoboda Jaromír 1974 1 - 0 1886 Fiala Jan
Feierfeil Jiří K 1921 1 - 0 1904 Urban Miroslav ZK
Smolka Josef 1914 ½ - ½ 1812 Šimek Václav H
Procházka Jaroslav 1901 ½ - ½ 1901 Chybný Zdeněk
Černý Jiří 1823 ½ - ½ 1774 Koller Martin
  6 : 2  

 

Klid pro hru? Nezájem!

V zahájení jsem těžce zanedbal vývin figur - ve 12. tahu stály všechny na svých místech. To soupeř potrestal. Po vzdání jsem odešel nakupovat. Všichni ještě hráli, asi vyrovnaně, snad kromě připrohrané jedničky a lepší osmičky.

Po mém návratu dohrával už jen Zdeněk Chybný. Ostatní partie tedy spíš podle bylténu... Radovan Bednařík byl někde ošizen o dva pěšce a v koncovce byl asi bez šance. Na dvojce se obešli bez jediné výměny pěšců, místo toho je zablokovali. Byla z toho půlka pro Jiřího Valteru. Jan Doležal ztratil po menší zápletce pika, v koncovce dalšího a prohrál. Miroslavu Urbanovi se zahájení povedlo, ale ve střední hře dopustil obsazení 7. řady soupeřovou věží. Ta se ukázala jako velmoc a bohužel rozhodla partii. Václav Šimek získal kvalitu, ale nepovedlo se mu toho využít. Asi to chtělo pořádně otevřít pozici. Plichta úspěchem rozhodně není. Stejně tak u Martina Kollera. Nepovedlo se mu prorazit útokem a ke své škodě zapůlil lepší věž-koňku - všichni pěšci soupeře byli slabí.

A nyní zpět k partii Zdeňka Chybného. Snažil se vyhrát střelcovku 4 na 3. To ale pranic nezajímalo pány Šimka a Smolku, kteří hned vedle analyzovali. Mluvili u toho, hlučeli figurami, prostě celkově rušili oba hráče. Nepomohlo ani když jsem je napomenul. Teprve když si sobecky doanalyzovali, uráčili se přestat. A to je Josef Smolka mezinárodním rozhodčím (!) a byl i rozhodčím tohoto zápasu. Bylo to od něj skutečně nedůstojné (a to nemluvím o článcích 12.6. a 13.2. pravidel FIDE).

Ještě něco musím zmínit - když byl Zdeněk Chybný na tahu a přemýšlel, nabídl mu soupeř remízu. Josef Smolka domácího hráče upozornil, že si musí nabídku remízy zapsat do pariáře (rovnítkem). Snad ani nemusím připomínat, že na čas našeho hráče, který tím byl rušen. Ale že domácí hráč remízu nenabídl na svůj čas, nýbrž když byl na tahu náš hráč, to už ho nezajímalo. Ještě že remíza byla přijata, kdo ví, čeho bychom se ještě dočkali.

Z boje o postup se stal boj o udržení. Ale aby to nebylo tak bezútěšné - zde několik vyjádření ze zpáteční cesty...:
- Takže kdo prohrál, sedí vzadu.
- To bychom se dozadu nevešli.
- My jsme mysleli, že to jsou Brod cé, tak jsme je podcenili.

Jan Fiala

 

3. kolo, 21.11.2010, Český Brod

Sokol Český Brod A   Kostelec nad Č.l. B
Koudelka Ivan K 2005 ½ - ½ 2138 Vrabec Miloš V
Valtera Jiří 1982 0 - 1 2079 Koyš Milan V
Hoskovec Josef H 1935 0 - 1 1951 Forman Daniel ZK
Doležal Jan H 1960 ½ - ½ 1913 Pataridis Janis H
Fiala Jan 1886 0 - 1 1877 Forman Miroslav
Urban Miroslav ZK 1904 ½ - ½ 1709 Suchý Ladislav
Šimek Václav H 1812 0 - 1 1705 Šilhánek Jindřich
Chybný Zdeněk 1901 0 - 1 1474 Pecák Ondřej
  :  

 

Kdy už někdo vyhraje?

Bez jediného vítězství v partii v dosavadních dvou kolech, ale s optimismem jsme nastupovali do kola třetího. S tradičním rivalem z Kostelce jsme se srdečně přivítali a v přátelské atmosféře se pustili do boje.

Krátce po 12 hodině jsem byl s vývojem zápasu spokojen. Moje pozice se mi docela líbila, na druhé a třetí desce byla hra rovná, v ostatních partií jsme stáli lépe, někdy dost výrazně, snažil jsem se odhadnout, kdo první zavěsí a získá pro naše barvy celý bod.

Když jsem před 13tou hodinou dával svoji partii za remis (malou, spíše symbolickou výhodu se mi nepodařilo nijak zúročit) pohled na vývoj zápasu zdaleka nebyl tak růžový.

Na osmém prkně Zdeněk Chybný svého soupeře sice přehrál, ale pak přišla minela a nechal si chytit dámu, naše první prohra. Pepa Hoskovec na třetím prkně ve vyrovnané pozici udělal kiks a ztratil pěšce, následovala další kiks a partii vzdal. Ani zbylé partie již nepůsobily tak příznivým dojmem jako před necelou hodinou. Soupeř Jirky Valtery začal přebírat iniciativu, naopak Jan Doležal jí ztratil, Honza Fiala stál vysloveně špatně, drželi se Mirek Urban a Vašek Šimek.

Po té mě mimošachové záležitosti v metropoli přinutily opustit potápějící se loď, takže další vývoj znám jen ze zápisu partií.

J.Valtera přešel do obrany a obtížnou pozici se mu nakonec nepodařilo uhájit. J.Doležal se svým soupeřem dlouho tahali čtyř střelcovou koncovku až do remisového konce. J.Fiala svou horší pozici neubránil. M.Urbanovi se nepodařilo vyvinout větší tlak a po zjednodušení přešla partie do vyrovnané koncovky, která skončila remisou. V. Šimek získal vyhranou pozici, ale po té svou výhodu promarnil (po kolikáté už!) a byl zapsán výsledek naprosto opačný.

diagram

Pataridis - Doležal po 46. tahu černého. Bílý místo 47.a6 mohl hrát 47.Sc6!!

Takže závěrem: drtivě jsme prohráli a otázka v úvodu článku se stává velice aktuální.

Ivan Koudelka

 

4. kolo, 05.12.2010, Nymburk

Sokol Nymburk A   Sokol Český Brod A
Seifert Milan H 2168 1 - 0 2020 Bednařík Radovan
Hora Milan ZK 2149 1 - 0 2005 Koudelka Ivan K
Horníček Jiří 2104 1 - 0 1982 Valtera Jiří
Dlouhý Ondřej 2007 1 - 0 1904 Urban Miroslav ZK
Masák Radim 1987 1 - 0 1812 Šimek Václav H
Dudek Jaromír K 1958 1 - 0 1901 Chybný Zdeněk
Sobotka Jiří 1929 ½ - ½ 1755 Šedivý Ondřej
Všetečka Jiří 1737 0 - 1 1774 Koller Martin
  :  

 

Jízda z kopce pokračuje

Martin Koller jako první vyhraje, prohlásil jsem v autě, které vezlo většinu českobrodských hráčů na utkání s Nymburkem. A nemýlil jsem se.

Martin svého soupeře doslova rozdrtil, partii doporučuji k přehrání, tak se hraje přímý agresivní šach. Ujali jsme se vedení 1:0 a to bylo bohužel vše, co jsme v Nymburce předvedli.

Na první šachovnici sice Radek udržel rovnou hru při přechodu do střední hry, pak však soupeř sice nenápadným, ale velice účinným způsobem nastoupil, totálně narušil koordinaci figur našeho hráče a před nevyhnutelným matem Radek vzdal.

Na druhé šachovnici jsem do svého repertoáru zařadil novou variantu. V pozici jsem se však dobře neorientoval, zmateně potahoval figurkami neschopen aktivní hry a brzy zaslouženě prohrál, velmi slabý výkon.

Na třetí šachovnici Horníček s Jirkou Valterou sehrál partii jak z učebnice strategie. Nastoupil proti izolovanému „d“ pěšci. Po výměně těžkých figur soupeři vytvořil opožděného „c“ pěšce, kterého dobyl a vyhrál v koncovce.

Na čtvrté šachovnici Mirek Urban se pustil do útoku, obětoval kvalitu, bohužel nekorektně a nezbylo než partii vzdát.

Na páté šachovnici se soupeřovu tlaku Venca Šimek pokusil bránit dlouhou rošádou s králem na „F8“. Soupeř odmítl akceptovat tuto inovaci pravidel, tak nezbylo než se bránit standardními metodami, bohužel bez úspěchu.

Na šesté šachovnici se Zdeněk Chybný v zahájení neodhodlal k teorii doporučované oběti pěšce a zahrál bezkrevný tah. Poté i nadále hrál bez ambicí, soupeř získal iniciativu, a svůj útok završil ziskem figury.

Partie na sedmé šachovnici se dohrávala dlouho po skončení ostatních. Soupeř Ondry Šedivého získal pěšce, za cenu oslabení královského úkrytu. Svého krále ubránil, ale při přechodu do koncovky byl nucen pěšce vrátit. V koncovce střelec proti jezdci se pokusil o násilný průlom a při lepších jezdeckých manévrech mohl špatně dopadnout. Záměr mu však vyšel a pronikl do pozice černého a úporně usiloval o výhru. Náš hráč však zachoval chladnou hlavu a v redukované pozici nalezl správný plán, a obětí jezdce za zbylé pěšce bílého vynutil remis.

Bilance našich výkonů na přelomu roku je dosti tristní. Co je příčinou našich neúspěchů?

Opravdu jsme se oproti minulým letům tolik zhoršili? Nebo naopak tak výrazně se naši soupeři zlepšili? Nebo je to „jenom“ nešťastná shoda okolností?

Ivan Koudelka

 

5. kolo, 09.01.2011, Český Brod

Sokol Český Brod A   JOLY Lysá n.Labem D
Koudelka Ivan K 2005 1 - 0 2071 Postupa Pavel V
Valtera Jiří 1982 0 - 1 2046 Musil Martin ZK
Doležal Jan H 1960 ½ - ½ 2081 Pauch Jan
Urban Miroslav ZK 1904 1 - 0 1946 Valenta Zdeněk
Chybný Zdeněk 1901 1 - 0 1870 Kastner Jan
Šedivý Ondřej 1755 ½ - ½ 1909 Mazánek David
    0 - 1 1962 Voborník Bořivoj
    0 - 1 1870 Daniel Jiří
  4 : 4  

 

6. kolo, 23.01.2011, Říčany

Klub šachistů Říčany 1925 D   Sokol Český Brod A
Havlík František 2007 0 - 1 2020 Bednařík Radovan
Pospíšil Martin V 1971 1 - 0 2005 Koudelka Ivan K
Stárek Stanislav V 1905 1 - 0 1982 Valtera Jiří
Krejčí Martin 1818 0 - 1 1935 Hoskovec Josef H
Malý Dušan ZK 1835 ½ - ½ 1960 Doležal Jan H
Havlíček Pavel K 1754 0 - 1 1886 Fiala Jan
Malá Anna 1657 ½ - ½ 1904 Urban Miroslav ZK
Skalický Tomáš 1860 1 - 0 1812 Šimek Václav H
  4 : 4  

 

Stále bez zápasové výhry

Musel jsem jet autobusem, to jsem to dopadl... Začali jsme v sedmi, ale brzy už nás bylo osm.

Nebývale rychle byl zničen Jiří Valtera. Zapomněl jsem (nebo mě spíš nenapadlo) ho před partií varovat, aby se nepouštěl do žádných divočin (a sušil). Bohužel, k divočině došlo.

Další pořadí mi splývá, takže to vemu odshora: Radovan Bednařík se blýskl pěkným obratem, který si můžete zkusit najít:

 

Havlík-Bednařík po 27.Se2xd1
diagram

Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Přiznám se, partii Ivana Koudelky jsem si přehrával několikrát a skutečně nevím, co jiného k ní napsat, než že vzdal dámskou koncovku se dvěma pěšci méně. Ovšem velice předčasně - vyhrát se dají i mnohem prohranější pozice. Pěkně soupeře tlačil Josef Hoskovec a vyhranou partii vyhrál... ale nevíme jak. Další divočina byla vidět v partii Miroslava Urbana. Za obětového pižona stál určitě lépe a zůstávám přesvědčen, že to někde měl vyhrané. Na konci sice připustil protihru, ale remízu tentokrát za zisk nepovažuji.

Loženou remízu neuvěřitelně pohnojil Václav Šimek. Dílo zkázy dovršil tím, že neviděl tento jednoduchý obrat:

 

Šimek-Skalický po 41.Sd3-c4
diagram

Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Ve své partii jsem získal více prostoru a tlačil jsem. Soupeř se ale bránil vynalézavě, takže se mi dlouho nedařilo vyhrát. Nakonec se před vynucenou ztrátou kvality vzdal. Dohrával jsem poslední a srovnal na 4:4.

Další ostuda, měli jsme vyhrát! Tak jestli už ani příště...

Jan Fiala

 

7. kolo, 06.02.2011, Český Brod

Sokol Český Brod A   Stadion Kutná Hora B
Bednařík Radovan 2020 ½ - ½ 1960 Snížek Květoslav
Koudelka Ivan K 2005 ½ - ½ 1924 Kopecký Tomáš
Valtera Jiří 1982 0 - 1 1876 Vokolek Jaroslav K
Hoskovec Josef H 1935 ½ - ½ 1833 Stehlík Jiří ZK
Doležal Jan H 1960 1 - 0 1666 Jílek Vladimír
Fiala Jan 1886 1 - 0 1751 Matoušek Libor
Urban Miroslav ZK 1904 ½ - ½ 1631 Lajsek Tomáš
Chybný Zdeněk 1901 1 - 0 1000 Teska Jan
  5 : 3  

 

Jedna vlašťovka jaro nedělá !

V sedmém kole nás čekal veledůležitý zápas s mužstvem Stadion Kutná Hora B. Tak jako poslední zápas i tento jsme začínali v sedmi, ale během pár minut po začátku dorazil i Josef Hoskovec a bylo nás osm. Jirka Valtra ho upozornil, ať si dá na svého soupeře pana Stehlíka pozor, že je to i ve svých osmdesáti třech letech velký bojovník.

Pořadí jednotlivých partii asi popletu, ale bylo asi následující:

Jako první skončil kapitán Ivan Koudelka. Když nechtěl jeho soupeř hrát, nemohlo to skončit jinak nežli remiz. Ivan měl sice prostorovou převahu, ale nestejnobarevní střelci remízovou pozici předurčovali. ½ - ½

diagram

Další skončil Jirka Valtera. Dopadl stejně jako jeho čtyři jeho předešlé partie. Našel vítězný tah, ale bohužel pro svého soupeře. Držím Jirkovi palce, aby se mu to podařilo do konce sezóny zlomit! ½ - 1 ½ .

diagram

(Soupeř zahrál 17….Vc8 a po pár tazích Jirka kapituloval). Fritéz, ukazuje variantu 17…Vc8 18.Jxf5 Dg5 (To se stalo i v partii) a nyní nikoliv 19.Dxg7 ??, ale 19.Sxd5 Vxc3 20.bxc3 Jc6 21.e4 má bílý věž, figuru a pěcha proti dámě)

Jako třetí v pořadí skončil Mirek Urban. O partii toho moc nevím. V závěrečné pozici mají oba soupeři dva střelce, dvě věže a několik pěšců. 1 - 2

Jako čtvrtá v pořadí skončila partie na čtvrtém stole Stehlík – Hoskovec. Jak jsem se již zmínil v úvodu článku, pan Stehlík je velký bojovník a ač se Pepa snažil jak mohl, nakonec z toho byla remíza. 1 ½ - 2 ½

Jako pátá v pořadí skončila partie na posledním osmém stole. Partie by se dala charakterizovat asi následujícím způsobem – soupeři postupně vyměnili všechno, co mohli, až jim na šachovnici zůstali pouze pěšci, ale s tím rozdílem, že Zdeněk měl o pěšce více a ještě je stihnul posunout na čtvrtou řadu s podporou krále, kdežto jeho soupeři zůstali v základním postavení.

Jako šestý skončil Honza Fiala. Hned od prvních tahů se začalo na šachovnici jiskřit. Honza vyslal své pěšce do útoku tak rychle, že jsem ani nestačil zareagovat k jakým výměnám došlo.
Pozice po 13.tahu … Sa6

diagram

Pozice po 31.tahu

diagram

Postupem času Honza svého soupeře přehrál a zaslouženě vyhrál. 3 ½ - 2 ½ .

Jako předposlední jsem skončil já. Myslím si, že jsem svého soupeře místy přehrával, ale vítězný tah se mi nepodařilo najít a tak partie skončila zaslouženou remízou. 4 - 3.

Jako poslední partie skončila partie Doležal – Jílek. Partii jsem nesledoval průběžně. Honza soupeři sebral figuru a partii i zápas dovedl do vítězného konce. 5 – 3

diagram

(Soupeř zahrál 30….dxe5 a po výměně věží ztratil střelce na c6.)

Poprvé v sezóně se nám podařilo zvítězit. Nyní nesmíme usnout na vavřínech a na další zápas se připravit s pokorou. Naším dalším soupeřem bude Sokol Pečky A.

Radovan Bednařík ml.

Komentář z pohledu soupeřů - Kronika ŠK Kutná Hora, kniha 21, s. 336-337

 

8. kolo, 20.02.2011, Pečky

Sokol Pečky A   Sokol Český Brod A
Vesecký Martin 2110 1 - 0 2020 Bednařík Radovan
Eisner Michal 2064 ½ - ½ 2005 Koudelka Ivan K
Hudec Ondřej 1913 0 - 1 1935 Hoskovec Josef H
Sochor Martin H 1876 0 - 1 1886 Fiala Jan
Eisner Oldřich 1832 0 - 1 1904 Urban Miroslav ZK
Rubeš Zdeněk 1873 1 - 0 1812 Šimek Václav H
Fekete František 1760 ½ - ½ 1901 Chybný Zdeněk
Humpolák Jiří ZK 1750 0 - 1 1774 Koller Martin
  3 : 5  

 

Držte si klobouky!

Ještě v zahájení se na osmičce zopakovaly tahy. Rád z toho mohl být spíše Zdeněk Chybný.

Václav Šimek měl slušnou pozici, hůře určitě nestál. V pozápasovém hodnocení se spoluhráči shodovali, že stál dokonce lépe. Hrubá chyba ale vše zhatila.

Vyrovnal Martin Koller. Už když velce zachrochtal, bylo jasné, co bude následovat. Obětoval tři pěšce, otevřel sloupce a bušil. Nakonec získal figuru a vyhrál. Tentokrát si však myslím, že tolik v té pozici nebylo...

Svou partii začal Miroslav Urban vlastně už doma. Psychicky se připravil na odmítnutí remízy, o větší výhodě však mluvit nemožno. Jeho soupeř pak v časovce zakombinoval a přišel o koně.

Úplně zle nerozehrál Radovan Bednařík, ale v druhé půli partie už se mu nevedlo. Přenechaná 8. řada, odřízlá dáma a slabý král - to už se mu udržet nepodařilo.

Ivan Koudelka byl svému soupeři nepříjemný protivník, což jsme se dozvěděli už před partií. Náš hráč obětoval pika, zatlačil a výhra se zdála jen otázkou času. Soupeř ale zčeřil vodu obětí dámy za věž, figuru a pěšce. Po dalších 13 tazích plichta. Být na místě našeho hráče, bojoval bych déle...

Ve své partii jsem se úspěšně snažil o zisk pěšce, ale pak jsem chtěl hlavně přežít časovku. Soupeř se mě snažil shodit a zachyboval. Díky tomu se mi podařilo přejít do vyhrané koncovky a už ji nepustit.

Poslední dohrával Josef Hoskovec a povedla se mu nejlepší partie, jakou jsem kdy v soutěžích družstev viděl, proto ji zařazuji k přehrání. Abyste si ji řádně vychutnali, není zde žádný popis. Podrobnosti o závěru partie se zobrazí při najetí sem (doporučuji zobrazit až po přehrání).

partie Hudec-Hoskovec k přehrání
Get Adobe Flash player

 

Šachy nejsou fotbal a poslední místo v půlce soutěže vůbec nic neznamená. Nejenže je málo zápasů, ale ani se nehraje s každým dvakrát. Když se vyvarujeme hrubých chyb, určitě se zachráníme!

Jan Fiala

 

9. kolo, 06.03.2011, Český Brod

Sokol Český Brod A   Sokol Struhařov A
Koudelka Ivan K 2005 1 - 0 2189 Srba Milan H
Valtera Jiří 1982 0 - 1 1951 Evan Jan
Hoskovec Josef H 1935 0 - 1 2091 Gernert Otakar K
Doležal Jan H 1960 0 - 1 2008 Grečný Karol
Fiala Jan 1886 1 - 0 1872 Tomíšek Petr
Urban Miroslav ZK 1904 0 - 1 1855 Berg Antonín
Chybný Zdeněk 1901 ½ - ½ 1883 Vozábal David
Koller Martin 1774 ½ - ½ 1848 Borůvka Radim
  3 : 5  

 

Zaberem ještě?

Úžasná partie se povedla Ivanu Koudelkovi. Povedla by se i vám?

Koudelka - Srba po 8...h6-h5
diagram

Najděte tah bílého, který se stal v partii. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Netvrdím, že je to objektivně nejlepší tah (to ostatně takovéto nebývají), ale rozhodně byl nejúčinnější. V boji proti člověku obvykle dobrá volba. Soupeř v dalším průběhu trochu tápal (jak už to bývá) a brzy to byl bod pro nás.

Celá koncepce zahájení Jiřího Valtery by stála za otazník. Možná by se vyplatilo naučit se trochu teorie. Špatné zahájení se zachraňuje těžce a tentokrát se to bohužel nepodařilo. Po dalších nepřesnostech se stav vyrovnal.

Partie na šestce se povedla struhařovskému hráči. Získal pěšce, pak i druhého a vůbec nedal Miroslavu Urbanovi šanci.

Jak pěkně Josefu Hoskovcovi vyšla partie v Pečkách, tentokrát už se nedařilo. Plány dobré, ale často chyběl tah či dva. Protivník vše pokryl a ubránil. Před ztrátou věž náš zástupce vzdal.

Jan Doležal postupně ztratil dva piky. Nepovedlo se mu partii zamotat a ocitl se v koncovce, v níž neudržel pěšcový nástup 3 na 1 na dámském křídle.

V dřevařsky rovné dámské koncovce téměř 20 tahů bojoval Zdeněk Chybný. Na vzdáleném křídle měl 3 na 2, takže by měl šance na výhru při výměně dam. To se mu ale nepodařilo, takže plichta.

Už když při symetrických pěšcích Martin Koller v 15. tahu měnil dámy, bylo mi jasné, že nevyhraje. V koncovce měl sice pika navíc, lepšího střelce a strukturu, ale není koncovkář. Tápal a zapůlil.

V mojí partii jsem po experimentu v zahájení soupeře pozičně přehrál. Časovku jsem sehrál nepřesně, ale poté pokračoval ve zlepšování. V údajně již zcela vyhrané pozici si soupeř doslova nalezl do matu.

Možná si sestup zasloužíme, když hrajeme takhle špatně...

Jan Fiala

 

10. kolo, 27.03.2011, Příbram

SK Pyrit Příbram B   Sokol Český Brod A
Trmal Jaroslav V 2204 1 - 0 2020 Bednařík Radovan
Doležel Radovan 2080 1 - 0 2005 Koudelka Ivan K
Pechoč Bohumil K 2067 ½ - ½ 1886 Fiala Jan
Mareš Vladimír 1987 ½ - ½ 1904 Urban Miroslav ZK
Soukal Roman 1907 ½ - ½ 1812 Šimek Václav H
Saxl Jiří H 1835 0 - 1 1901 Chybný Zdeněk
Bodický Michal 1731 ½ - ½ 1755 Šedivý Ondřej
Hochman Jan 1655 0 - 1 1557 Saur Miroslav
  4 : 4  

 

11. kolo, 10.04.2011, Český Brod

Sokol Český Brod A   Klub šachistů Říčany 1925 C
Bednařík Radovan 2020 0 - 1 2018 Petras Milan H
Koudelka Ivan K 2005 0 - 1 2018 Pospěch Roman
Hoskovec Josef H 1935 0 - 1 2022 Rosenbaum Vít H
Doležal Jan H 1960 1 - 0 2016 Malý Filip
Fiala Jan 1886 0 - 1 2017 Říha Jaroslav ZK
Urban Miroslav ZK 1904 1 - 0 1881 Voráčková Jarmila
Šimek Václav H 1812 0 - 1 1928 Adamík František
Chybný Zdeněk 1901 0 - 1 1584 Rathouský Jakub
  2 : 6  

 

Pohádka

Spíš nebylo než bylo... Královské sídlo brodské se ocitlo v ohrožení. Přitáhlo zákeřné vojsko pánů z Říčan. Nedalo se dělat nic jiného, muselo se bojovat. Svolali se nejlepší bojovníci z blízkého okolí. Dokonce i Vít Moravec dával ve jménu dobré věci všanc svůj krk, jen na jiném bojišti. Bohužel Jiří Valtera musel být nahrazen - šuškalo se, že je v péči místních lazebníků, protože se při hradním turnaji splašil jeho kůň a shodil ho na zem. Skutečnost je ale obestřena tajemstvím. "Beng!" udeřil Miroslav Urban do gongu a bitva mohla začít.

Na hradby vystupuje Jan Fiala v černém hávu a se špičatým kloboukem na hlavě. Tváří v tvář nepřátelům přeříkává zaklínadlo magie z nejčernějších v řeči španělské. "Čáry máry éčko čtyřka éčko pětka jéčko efko trojka jéčko céčko šestka esko béčko pětka..." Ale hloupé přeřeknutí v jedné formulce ho zbavilo kouzelné ochrany. Magický paprsek z hole nepřátelského čaroděje ho vyřadil z boje.

Část brnění odhodil Miroslav Urban. Výměnou za to získal jiné výhoy - rychlost a mrštnost. Statečně vyrazil z hradu a vrhl se do nepřátelských řad. Fantastickou akcí si připsal další zářez. Tohoto skvělého příkladu se rozhodli následovat i další domácí bojovníci. Zdeněk Chybný i Josef Hoskovec sestoupili z hradeb a statečně se bili. Zvláště u prvně jmenovaného to vypadalo na další úspěch, avšak chvilková ztráta ostražitosti se mu stala osudnou. Nedlouho po něm padl i druhý jmenovaný.

Bitva se dostává do kritické části. Nepřátelé nahazují žebříky a sápou se na hradby. Tak tak se udržuje obrana. Ale všichni odvážně a hrdinně bojují. Tak se obránci zalíbili bohům, nejvíc nejlepší dosud bránící Václav Šimek. A vtom, co se to děje, všichni žasnou - mraky se rozestupují a božská ruka ozařuje Václava Šimka! Ten, nadán zázračnými schopnostmi, brání dorážejícím nepřátelům ve vstupu na hradby. Žádného z nich se mu ale nedaří shodit dolů a tak utopit. Nevyužití jejich daru bohové považují za urážku a Václav Šimek je zasažen bleskem a padá k zemi.

Aby obhlédl situaci, vyklání se z hradeb Ivan Koudelka. Bohužel ho ale v ten samý okamžik zasahuje zbloudilý šíp přímo do čela. A když z malé tržné rány postupně vykrvácel Radovan Bednařík, zůstal posledním bojujícím Jan Doležal. Takticky se stáhnul do chodby vedoucí do hradu, aby zmenšil početní nevýhodu. Bil se statečně, ale síly už začaly ubývat. Ale ještě než vysílením padl, rozlehlo se krajem mohutné "Ktož sů vlašimští bojovníci..." Tři obrovská vojska táhla od jihu ku Brodu. Troje různá brnění, troje různé výzbroje, ale velitel jediný - přeslavný vojevůdce Tomáš Vojta, se standartou, na níž hora Blaník. Už samotný ryk nově příchozích donutil mnoho říčanských k útěku. Zbylí pak svedli zoufalý a bezcenný boj, o jejich krutou porážku se zasloužila především mladá práčata. Padlí brodští bojovníci byli politi živou vodou a alespoň do příštích bitev zůstalo Královské sídlo brodské uhájeno.

Upoután nevídanou statečností a chrabrostí rytíře z nejčestnějších Miroslava Urbana, vzdal mu hold Mistr českobrodský a vytvořil tuto tapiserii oslavující jeho hrdinské činy:

Jan Fiala

 

Nepodařená sezóna

Do sezóny 2010/2011 vstupoval A tým s optimismem. Někteří radikálové přímo hovořili o postupu, ale nikdo nepochyboval o tom, že mužstvo se bude pohybovat v první polovině tabulky, nejhůře ve středu.
Prvá tři kola však byla šokující. Nejenže jsme všechny zápasy prohrály, ale nedosáhli jsme ani jednoho vitězství na šachovnici. V posledním kole roku 2010 se sice podařilo zvítězit Martinu Kollerovi, utkání jsme však rovněž prohráli. A tak jsme v roce 2010 nezískali ani bod, ale ztratili iluze.
Krize pokračovala i v prvním utkání roku 2011. K zápasu jsme nastoupili v šesti lidech (to se mi jako kapitánovi dosud nikdy nestalo). Zde však došlo ke zlomu, utkání jsme remizovali, dokonce jsme měli blízko k výhře. V následujících šesti utkáních jsme 2krát vyhráli, 2krát remizovali a 2krát prohráli.
Celkově jsme skončili předposlední, ale osud k nám byl milostiv. Družstva našeho regionu ve vyšších soutěžích se dobře držela, a tak i toto nelichotivé umístění stačilo k udržení v soutěži.
V čem hledat příčinu neúspěchu?

Doufejme, že následující sezóna bude úspěšnější, recept je jednoduchý, hrát lépe!

Ivan Koudelka

 

Konečné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Sokol Nymburk A 8 1 2 25 51.0 33
2. Sokol Kolín C 7 3 1 24 49.5 32
3. Klub šachistů Říčany 1925 C 7 2 2 23 56.0 43
4. JAWA Brodce B 5 2 4 17 47.0 34
5. SK Pyrit Příbram B 5 2 4 17 46.0 29
6. Sokol Pečky A 4 3 4 15 48.0 28
7. JOLY Lysá n.Labem D 4 3 4 15 46.5 36
8. Sokol Struhařov A 4 1 6 13 39.5 24
9. Klub šachistů Říčany 1925 D 4 1 6 13 37.5 21
10. Kostelec nad Č.l. B 3 3 5 12 44.5 24
11. Sokol Český Brod A 2 3 6 9 35.5 20
12. Stadion Kutná Hora B 1 0 10 3 27.0 12

 

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. Stadion Kutná Hora B X 2 3 3 2 2 1 1
2. Sokol Pečky A 6 X 3 4 3 4 4 7
3. Sokol Struhařov A 5 X 1 4 5 2 3
4. SK Pyrit Příbram B 5 X 4 4 5 5
5. Klub šachistů Říčany 1925 C 4 7 X 4 6 6
6. Sokol Kolín C 4 4 X 4 5
7. Sokol Český Brod A 5 5 3 4 2 X 4 4 2
8. Kostelec nad Č.l. B 6 4 4 X 3 5 4
9. Sokol Nymburk A 6 6 5 X 3 4
10. JOLY Lysá n.Labem D 7 4 3 4 4 3 X
11. Klub šachistů Říčany 1925 D 1 3 2 4 5 X 2
12. JAWA Brodce B 7 5 3 6 4 4 6 X

 

Šach. Jméno hráče ELO   1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Body %
1. Bednařík Radovan 2020   ½ 0   0   1 ½ 0   0 0 2 25.00
2. Koudelka Ivan K 2005   ½   ½ 0 1 0 ½ ½ 1 0 0 4 40.00
3. Valtera Jiří 1982     ½ 0 0 0 0 0   0     ½ 7.14
4. Hoskovec Josef H 1935   ½   0     1 ½ 1 0   0 3 42.86
5. Doležal Jan H 1960   ½ 0 ½   ½ ½ 1   0   1 4 50.00
6. Fiala Jan 1886   ½ 0 0     1 1 1 1 ½ 0 5 55.56
7. Urban Miroslav ZK 1904   0 0 ½ 0 1 ½ ½ 1 0 ½ 1 5 45.45
8. Šimek Václav H 1812   ½ ½ 0 0   0   0   ½ 0 18.75
9. Chybný Zdeněk 1901   ½ ½ 0 0 1   1 ½ ½ 1 0 5 50.00
10. Šedivý Ondřej 1755         ½ ½         ½   50.00
11. Koller Martin 1774     ½   1       1 ½     3 75.00
12. Urban Pavel 1669                            
13. Píša Pavel 1618                            
14. Jirásek Michael 1611                            
15. Saur Miroslav 1557                     1   1 100.00
        2 4 4 5 5 3 4 2 35½ 40.34

 

ŠK Český Brod