Sokol Český Brod A (Krajský přebor B 2009/2010)

kola: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. závěrečný
diagramy z kol: 11.
Krajský přebor B obecně: 1. 2. 7.
fotky

1. kolo KP - Brod sprintuje jako Bolt

11.10.2009

zpravodaj

Vcelku nenápadně, bez účasti TV Nova (stále ještě oplakávající nákup středečního kvalifikačního zápasu, který již nebude takřka nikdo sledovat), se v neděli započal nový ročník KP. Naposledy v té podobě, jak jej známe, jak jsme léta zvyklí jej vídat.

Kolín B – Kutná Hora B   6:2

Kolín B hostil Kutnou Horu B a na rozdíl od souboje áček, na nějž se můžete těšit v lize, byl favorit jednoznačný.
Na většině šachovnic rozdíl přesahoval sto elo bodů, navíc hosté přijeli zjevně bez větších ambic, zatímco domácí tým přichvátal se základní sestavou a stálými diváky, pány Vlasákem, Francem a Kruškou.
Upřímně se přiznám, že mnoho jsem toho ze zápasů mých spolubojovníků neviděl, soupeř a nelítostný nepřítel jménem čas mne nenechaly shlédnout spousty dobrých tahů, které partie jistě přinesly:-). Takže aktéři duelu snad omluví mé případné neadekvátní hodnocení.

Jako první se skončila partie na osmé šachovnici (mimochodem mi zůstává utajeno, proč pan Michálek, stále v excelentní formě, tvrdošíjně trvá na zadních šachovnicích a je mu ochotně vyhověno), kde okolo 13.tahu Miloš Vrkota vesele oznamoval nehrajícím fandům Kolína, že „pan Michálek stojí špatně, to je mazec...“ Partie, ve které měl kolínský borec černé(!) se skončila v tahu šestnáctém!
1:0.
Poté byly uzavřeny v rychlém sledu tři další duely – remízová smršť postupně zasáhla u zápasů Skála – Marek, Štolba – Baláček a Hála – Novotný. Zatímco první dva výsledky následovaly po korektním průběhu, Hála stál (dle informací mi sdělených u piva Mírou Markem) o dost hůře.
2,5:1,5.
Na první šachovnici smetl Beneš hostujícího Vrkotu.
3,5:1,5.
Atraktivní duel s nerovnováhou materiálu byl k vidění na třetí šachovnici, navíc na desce stále zůstávaly dámy i přes relativně odkryté krále, výsledkem byl smír. Brezmen – Novák tedy po půl bodu.
4:2.
Na čtvrté šachovnici se hostující Snížek asi hodinu vyrovnával s prohranou pozicí (poslední půlhodinu již s dámou méně), gratulovat se tak dalo vítězi Součkovi nejen za vítězství, ale i za trpělivost.
5:2.
Jako poslední neudržel černý Kopecký prohranou koncovku s Eisnerem.
6:2.
Kolín tak vykročil razantně v boji za čelní umístění.

Sokol na Mělníce – Český Brod   3,5:4,5

Oblíbený výsledek Brodu a radost do mnoha srdcí:-).Překvapí někoho fakt, že domácí borci měli na všech šachovnicích vyšší národní rating? První tři šachovnice odremizovány, zjevně bez větších potíží a vítězství na posledních dvou, to byl základ brodského úspěchu.
Jen tak dále!

AŠ Mladá Boleslav – Sokol Mladá Boleslav   4,5:3,5

Jedno ze tří derby. Mírným favoritem měl být Sokol, i pro účast dvou Crhů, ale ouha. I když zmínění hráči vyhráli, na bodový zisk to nestačilo, nejtěsnější vítězství tak slaví AŠ. Těžko odhadovat, jak si tyhle dva týmy povedou nadále. Jsou značně nevyzpytatelní.

Poděbrady – Nymburk   2,5:5,5

Tenhle duel měl být naprosto vyrovnaný, bez jasného favorita. V „souboji o Labe“ si ale lépe vedli hosté, kteří (alespoň dle výsledku) dokráčeli ke třem bodům vcelku s přehledem. Bude velice zajímavé sledovat, jak si Nymburk, který vždy zapne, až když je v pásmu sestupu, bude počínat v momentě, kdy o něco jde de facto pokaždé.

Kostelec – Bakov   4:4

Domácí Kostelec/Zásmuky byli ratingově silnější vzadu (poslední tři šachovnice), kde si přišli na 2,5 bodu, naopak vepředu kralovali hosté. Obě družstva mají velmi silnou základní osmičku a patří mezi aspiranty na boj o přední příčky. Malinko silnější by měl být Bakov, ale remíza není překvapením.

Lysá C – Lysá D   7:1

Tenhle výsledek nepřekvapí. Zatímco C-tým se bude prát o umístění v top pět, D-tým je zralý na poslední místo a jeho sestava odpovídá soutěži o řád níže.

Úvodní výsledky naznačily, kde jsou favorité (Kolín B, Kostelec, Bakov, Lysá C), kdo by mohl být překvapením, i kdo by mohl patřit mezi outsidery. Poslední rok v daném složení nutí hrát od prvního kola v plných sestavách i ty, kteří byli zvyklí zapínat až v druhé půli soutěže (koneckonců našim fotbalistům se podobná taktika vymstila, ještě jsem to nerozdýchal).
Příští ročník nové, „té lepší KP“, má ambice mít silnější průměrný rating, nežli „běžné“ druhé ligy. Nakolik se mi to zdá prospěšné, jsem již dostatečně vyjádřil minule.
První kolo ukázalo, kde je potenciál zúčastnit se dojižděcího maratónu alá Rakovník, Úholičky apod.
Nerozklíčovalo však základní otázku, na jejíž rozřešení bude třeba přečkat ještě jeden silvestr. Kdo že bude patřit mezi vyvolené?

Michal Eisner

 

Průběžné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. JOLY Lysá n.L. C 1 0 0 3 6 7.0
2. Sokol Kolín B 1 0 0 3 4 6.0
3. Sokol Nymburk 1 0 0 3 4 5.5
4. AŠ Mladá Boleslav 1 0 0 3 4 4.5
5. Sokol Český Brod 1 0 0 3 3 4.5
6. Kostelec n.Č.l. 0 1 0 1 2 4.0
7. Sokol Bakov n.J. 0 1 0 1 2 4.0
8. Sokol Mladá Boleslav 0 0 1 0 3 3.5
9. Sokol na Mělníce 0 0 1 0 2 3.5
10. Bohemia Poděbrady 0 0 1 0 1 2.5
11. Kutná Hora B 0 0 1 0 0 2.0
12. JOLY Lysá n.L. D 0 0 1 0 0 1.0

 

Křížová tabulka

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. Sokol Kolín B X                     6
2. Sokol na Mělníce   X                  
3. AŠ Mladá Boleslav     X                
4. Bohemia Poděbrady       X              
5. Kostelec n.Č.l.         X     4        
6. JOLY Lysá n.L. C           X 7          
7. JOLY Lysá n.L. D           1 X          
8. Sokol Bakov n.J.         4     X        
9. Sokol Nymburk               X      
10. Sokol Mladá Boleslav                 X    
11. Sokol Český Brod                   X  
12. Kutná Hora B 2                     X

 

KP - Běh na 100 metrů (part II - metr 11 - 19)

01.11.2009

zpravodaj

První listopadový den měl krajský přebor na pořadu druhé dějství. Málokdo asi předpokládal, že již po dvou kolech nebude lídr mít na svém kontě jen vítězství.
Soutěž je více než vyrovnaná, zapomeňte na favority, na ratingy, na papírové předpoklady. Jde totiž o několik postupových míst, a tak se z letošního ročníku stává thriller, ve kterém je schopen i ten nejmenší rozdrtit toho nejsilnějšího.

Kutná Hora B – Lysá D   6,5 – 1,5

Trochu jak na houpačce si musejí připadat kutnohorští. Minule utrpěli debakl v Kolíně, tentokráte vyprovodili Lysou ještě větším rozdílem. Rozhodly zadní čtyři šachovnice, kde domácí nepotratili ni kytičku. Kutná Hora se tak vrací do boje o přední místa, Lysá D se jeví jako největší outsider skupiny.

Bakov – Lysá C   4,5 – 3,5

Duel favoritů se skončil nejtěsnějším vítězstvím domácích. Rozhodly „těžké váhy“ na předních šachovnicích, kde hosté nebyli schopni konkurovat. Přesto se zdá, že ani jeden z týmů by neměl o kýžený „postup – udržení“ přijít.

Nymburk – Kostelec   3,5 – 4,5

Bývaly časy, kdy si v tomhle stádiu soutěže Nymburk hlavu se sestavou tolik nelámal a nebojoval jako lev. Letošní sezóna ale zastihla Nymburk ve stavu vysokoškolského studenta, který se po měsíci v alkoholovém opojení budí necelý týden před státnicemi a sakra finišuje. Avšak každá fakulta není ta plzeňská a tak se domácím nezadařilo. I přesto zatím letos podávají bravurní výkony a rozhodně nejsou ze hry.

Sokol Mladá Boleslav – Poděbrady   3 – 5

Sokol prohrál v Poděbradech na zadních šachovnicích vysoko 0,5 – 3,5 a s takovou se bodovat věru nedá…Boleslav zatím doplácí na časté míchání sestavy. Po dvou odehraných duelech tak na kontě města automobilů zeje hrozivá nula, Poděbrady jsou zpět ve hře o top místa.

Český Brod – AŠ Mladá Boleslav   4 – 4

Souboj s týmem, který má ve zvyku pouštět soupeřům hodiny, se skončil remízou. Těžko říci, zdali spravedlivou, škoda nedotažených pozic. Při tříbodovém systému nejsou remízy tak výhodné, jako tomu bývalo kdysi, rating tentokráte odpovídal výsledku. Brod však každopádně hraje o přední příčky, jejich soupeři taktéž.

Kolín B – Mělník   3,5 – 4,5

Hosté přijeli, odehráli vyrovnanou partii a dle všech pravidel měli odjet s porážkou 5:3. Dlouho to na tento výsledek vypadalo. Jenže pak se některé pozice otočily, ať již za přispění špatného odhadu pozice či hrubých chyb a odvážně bojující Mělník si odváží cenné vítězství. Za zcela famózní pak pokládám výkon pana Kopřivy, který hraje s obrovským handicapem a přesto je schopen vyhrát i na takovéhle úrovni.

 

Co přináší druhé kolo tabulce? Začneme odspoda.
Ani bod zatím nemají na svém kontě Lysá D a Sokol Mladá Boleslav. Zatímco Lysá je zjevně bez ambic, u Sokola se dá očekávat zvednutí, dost možná ještě boj o přední příčky.
Tříbodoví jsou seřazeni od pátého do devátého místa – Lysá C či Kolín patří mezi favority, hodně zajímavé bude sledovat, jak si povede zbylá trojice – Nymburk, Mělník, Poděbrady.
Na čele je „čtyřbodová čtyřka“, velmi potěšující je, že mezi nimi je i Brod. Překvapivě také AŠ, následují dva favorité – Bakov a Kostelec.

Hodně napoví další kolo, to již půjde do tuhého. Budeme mít za sebou již takřka třetinu soutěže a zrno se bude oddělovat od plev.
Brod se pojede podívat na kolonádu a tak věřme, že domácí podepíšou nikoli Lisabon, ale prohry na svých partiářích.

Michal Eisner

 

Průběžné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. AŠ Mladá Boleslav 1 1 0 4 7 8.5
2. Sokol Český Brod 1 1 0 4 6 8.5
3. Kostelec n.Č.l. 1 1 0 4 5 8.5
4. Sokol Bakov n.J. 1 1 0 4 5 8.5
5. JOLY Lysá n.L. C 1 0 1 3 8 10.5
6. Sokol Kolín B 1 0 1 3 7 9.5
7. Sokol Nymburk 1 0 1 3 6 9.0
8. Sokol na Mělníce 1 0 1 3 6 8.0
9. Kutná Hora B 1 0 1 3 5 8.5
10. Bohemia Poděbrady 1 0 1 3 5 7.5
11. Sokol Mladá Boleslav 0 0 2 0 5 6.5
12. JOLY Lysá n.L. D 0 0 2 0 0 2.5

 

Křížová tabulka
(růžově výsledky tohoto kola)

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. Sokol Kolín B X                   6
2. Sokol na Mělníce X                  
3. AŠ Mladá Boleslav     X             4  
4. Bohemia Poděbrady       X         5    
5. Kostelec n.Č.l.         X     4      
6. JOLY Lysá n.L. C           X 7        
7. JOLY Lysá n.L. D           1 X        
8. Sokol Bakov n.J.         4   X        
9. Sokol Nymburk             X      
10. Sokol Mladá Boleslav     3           X    
11. Sokol Český Brod   4               X  
12. Kutná Hora B 2                   X

 

Krajský přebor po 7. kole

V neděli 24. ledna pokračoval krajský přebor v pořadí již sedmým kolem.

Zatímco předchozí divizní díl vmetl na šachovnice trochu toho sněhu, ten současný pozměnil titul obou královen ze sněhových na ledové.

I přes využití dálnice jako jednosměrné jízdenky směrem do Lysé jsem mohl vychutnat romantiku zasněžené krajiny, ledových krust a mrazu, který jakoby se snažil vstát a nadechnout, aby zkusil uchvátit vše, co se ještě hýbe.

Všechny hrací místnosti toho dne byly příliš velké, příliš málo utěsněné, plné tváří zčervenalých mrazem, plné mumlání o nevyhovujících podmínkách a nedokonalých přímotopech, které sálají jen do bezprostřední blízkosti.

A takřka všichni si objednávali či sami vařili kávu či čaj do těch největších porcelánových otřískaných hrníčků, které jen šlo nalézt a choulili se do svých svetrů či péřových bund a přitom se tajně pokoušeli zjistit, zdali jim z úst při nádechu nejde pára.

Připusťme ale, že krom toho se také hrály šachy, pro zůčastněné důvod, proč opustit vyhřátou postel, políbit ženy, přítelkyně či talismany a přes teplou sprchu a sakra horkou kávu se odvážně vypravit do krajiny sněhu a ledu.

 

Po sedmi kolech se běžně rozkrývají či alepoň poodhalují postupové a sestupové hádanky. Nejinak je tomu v KP, a to i přesto, že tento ročník je svým způsobem výjimečný.

Ona příslovečná linie mezi postupem a sestupem, mezi úspěchem a neúspěchem je letos tenčí, nežli lano pro provazolezce v cirkuse a na výsledcích je to znát.

 

Pojďme obodovat jednotlivé týmy školní stupnicí 1-5, kde 1 je nejlepší.

 

12. Kutná Hora B

Kutnohorští mají pro letošek svou hlavní akvizici o soutěž výše a je to znát. Béčko uválčilo solidní 4 body, pravdou je, že s favorizovanými družstvy jsou bez šance, tým je ale velmi bojovný a podává více než slušné výkony, navíc jeho hráči jsou velmi sympatičtí lidé.

Známka: 3-

 

11. Český Brod

Až na poslední duel s Bakovem sehrál Brod velmi vyrovnané zápasy a štěstíčko, které se v sezónách minulých rozhodně smilovalo častěji, se letos bohužel stavilo na pár piv někde jinde. Stejně jako kutnohorští však dovede Brod být nepříjemný komukoli. Jsem přesvědčen, že ti brodští šachisté, kteří už nejsou mezi námi, jsou na Vás pyšní.

Známka: 3

 

10. Lysá D

Šest bodů po sedmi odehraných zápasech je alespoň pro mě velmi příjemným překvapením. Lysá vstoupila do letošního ročníku bez ambic, aby brzy ukázala svou ostřejší tvář.

Známka: 2-

 

9. Nymburk

Ne že by Nymburku postup již protékal mezi prsty, pokud ale chce do „top KP“, čeká jej hodně perná práce. V posledních kolech bývá Nymburk standardně nejsilnější, uvidíme, zdali to bude platit i nyní.

Známka: 3-

 

8.Sokol Mladá Boleslav

Když po třech odehraných kolech měli boleslavští na svém bodovém kontě nulu, kdekdo je považoval za ztracené. Nyní zabírají osmou pozici, do posledních kol mají relativně příznivý los, bude to hodně zajímavé...

Známka: 3

 

7. AŠ Mladá Boleslav

Další příjemné překvapení. Tenhle tým na postup před startem soutěže rozhodně nevypadal, ale musí se s ním počítat. Nevýhodou asi bude těžší los.

Známka: 2-

 

6.Mělník

Velmi vyrovnané výkony před sebe klade Mělník, dovede soupeřit s každým, k jeho škodě je pro něj ale soupeřem také takřka každý. Stejně tak hraniční jako jeho výsledky je i postavení Mělníku v tabulce.

Známka: 3

 

5.Kolín B

Postavení Kolína lze přirovnat ke kolosu, který byl na hraně převisu obdařen myslí a nyní přemýšlí, zdali spadne níže, či se vydrápe zpět nahoru. V minulé sezoně gigant se nyní trochu trápí a postup ještě zdaleka nemá zajištěn.

Známka: 3

 

4.Lysá C

Lysá odvádí standard – mohlo by to být lepší, ale také horší. Stejně jako Hujer si snaživostí postup zajistí.

Známka: 2

 

3.Kostelec

I tady se jedná o „standard standardně úspěšného.“

Známka: 2

 

2. Poděbrady

Jedním slovem fantazie. Poděbrady předvádí skvělé výkony, jsou neuvěřitelně disciplinovaní, sezonu pravděpodobně odehrají v devíti lidech a co více, hrají skvěle. Bravo!

Známka: 1

 

1.Bakov

Při nestabilní formě Kolína, Lysé C či Kostelce jasná jednička soutěže.

Známka: 1

 

Vzhledem k nelichotivé předpovědi počasí se i následující kolo pravděpodobně stane výzvou pro otrlé.

A tady si dovolím následující poznámku:

Zima, mráz, turnaj kdesi v Petrohradu, kde se mezi starými vlky choulí do kabátu i jeden mladík, který ovlivní vývoj šachu po řadu následujích generací. Tenkrát se hrálo bez topení, za svitu svíček. A z onoho mladíka se stal vysokoškolsky vzdělaný muž, který opouští rodnou vlast, aby zažil obě světové války, vybojoval titul v nepřátelském prostředí a zemřel jako mistr světa.

Ne, nemyslím si, že jsme novodobí Aljechinové, kteří jdou dále, i kdyby přišli o nohy, jsme už jinde, ve světě, kde vládnou peníze, řešíme schodek rozpočtu a milostné aféry politiků, ve světě, kde namísto Alexandra vládne Veselin či Magnus, ve světě, kde práce zabírá daleko více času nežli šachy a ve světě, kde řešíme vlastní problémy (často tak podobné těm Aljechinovým), přesto však, ohlédneme-li se zpět, vidíme vlastní sinusoidu šachových úspěchů a neúspěchů a je jen na nás, budeme-li se věnovat té nádherné královské hře či nikoli.

Za všechny šachisty si tak dovolím dopředu poděkovat těm, kteří tolik let věnují královské hře, ještě více těm, kteří tak činili v rámci stávajícího krajského přeboru, kterému chybějí příslovečné čtyři kroky k závěrečnému výdechu a nejvíce bych chtěl poděkovat těm brodským, kteří mají v paměti naše souputníky, za něž válčíme, aby se měli z nebe nač dívat.

Já tedy určitě ano.

 

Děkuji.

 

zapsal Michal Eisner 2.2.2010, v den výročí narození bratra

 

ŠK Český Brod