Sokol Český Brod A (Krajský přebor B 2008/2009)

kola: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. závěrečný
fotky

1. kolo, 19.10.2008, Český Brod

Sokol Český Brod   JOLY Lysá n.L. C
Valtera Jiří 1975 1 - 0 2068 Postupa Pavel
Moravec Vít 2055 1 - 0 2024 Musil Martin
Koudelka Ivan 2013 ½ - ½ 2066 Kožený Pavel
Urban Miroslav 1927 0 - 1 2081 Pauch Jan
Chybný Zdeněk 1799 0 - 1 1963 Postupa Martin
Šimek Václav 1756 ½ - ½ 1996 Čermák Michal
Koller Martin 1719 0 - 1 1988 Švondr Michal
Fabián Vladimír 1752 1 - 0 1914 Mazánek David
  4 : 4  
Partie z tohoto zápasu

Komentář Víta Moravce:

Máme tu říjen a s ním je každoročně spojen především start šachových soutěží družstev na všech úrovních, až daleko za touto událostí, co se týče významu, se letos někde v rohu krčí volby do senátu a krajských zastupitelstev, fotbalové derby pražských „S“, nebo narozeniny (pan Chybný odpustí) pana Chybného.

Všichni naši fanoušci měli před prvním kolem Krajského přeboru 2008/09 trochu obavy, jak se na většině našeho týmu podepíše nerozehranost po dlouhé letní pauze. Stále jsme měli v živé paměti ostudný debakl z loňského úvodu sezóny, kdy nás vypráskala mladoboleslavská autoškoda 7:1. Letos k nám zavítala Lysá nad Labem C, mužstvo, které by mělo hrát klidný střed tabulky a ještě ke všemu si na nás pozvali téměř celou základní sestavu. O favoritu nebylo pochyb. Domácí kapitán na úvod ještě varoval před škrabopisem, zákeřné chorobě napadající lidské ruce a způsobující neobratné zacházení s psací pomůckou. Poté již nic nebránilo zahájení zápasu.

A začali jsme věru slibně! První partie skončila na první šachovnici a to prvním bodem pro naše družstvo. Už když si sedal Pavel Postupa st. ke stolu, málokdo mu dával naděje byť jen na remízu. Všichni dobře víme, že naše jednička Valtera je specialistou na Postupy, v minulé sezóně si připsal jediné vítězství a to právě nad nejmladším z rodinného klanu, Martinem. A zatímco ta loňská výhra byla až po dlouhém boji v koncovce, tak letos naopak svého soupeře přestřílel v taktice. Třešničkou na dortu byl dvou tahový mat, jako vystřižený z nové cvičebnice WIM Martiny Kořenové „Trénujeme s Figurkou“. Na úplně opačném konci hracího sálu mezitím zvýšil na 2:0 Fabián, který dostal Mazánka do silné časové tísně a ve stylu jeho vlastních slov „když netvoří soupeř bílýma, tak bude tvořit já černýma“ také udeřil po dámském křídle, získal materiál a nakonec i díky hrubé chybě soupeře získal pro naše barvy druhý bod. A když na šestce udržel Šimek na uzdě výhry chtivého Čermáka a doslova ho k té remíze přinutil, byl náš náskok už více než nadějný, 2,5:0,5, no kdy jsme naposledy vedli o 2 celé body?

Naneštěstí nás od této doby čekalo pouze strachování se o výsledek. Vše to začalo na 4.šachovnici. Hostující Pauch se snažil vystrašit Urbana Skotským gambitem a také se mu to částečně povedlo, když četné pěšcové slabiny soupeři nadělal a z jeho bělopolného střeláka chudáka udělal. Náš plejer musel náhle řešit otázku „Kam s ním?“, nějaké manévry sice proběhly, ale zachránit pozici se mu už nepovedlo. Popadali pěšci a bylo po zábavě. Třetí prkno je domovem kapitána Ivana Koudelky, našeho nejúspěšnějšího hráče v loňské sezóně. Společně s jeho soupeřem Koženým vedli dlouhý manévrovací boj, až se zničehonic vydrala z úst hostujícího hráče nabídka na smír, která byla i díky stále příznivému skóre zápasu přijata. Stav byl 3:2 a dohrávaly se ještě tři nejasné partie.

Na sedmičce se odehrál zajímavý souboj „mladých pušek“ Koller-Švondr. Martin se pomalu zabydlel v sestavě A mužstva a svou první partii v roli „základního hráče“ z pohledu soupisky začal velmi dobře, po zahájení získal výhodu a osobně jsem doufal v této partii v zisk celého bodu i vzhledem k velmi špatnému času jeho soupeře. Jenomže ten čím méně měl času, tím přesněji hrál, využil volného sloupce k vpádu své dámy do týla bílého krále, sezobal dřevo a vyhrál koncovku. Bohužel se nezadařilo ani Chybnému proti Martinu Postupovi. Obě strany připravovaly útok na opačných stranách, tu správnou – proti králi – měl však zabranou syn kapitána hostí a důraznou hrou si vysloužil bod do statistik. V tuto chvíli jsem už dohrával pouze já proti svému „tradičnímu“ soupeři z prvních kol KP, v prvním měření sil jsem před dvěma lety také v 1.kole zvítězil a tuto neděli se mi to zaplaťpánbůh povedlo znovu, ačkoliv to byla cesta trnitá, soupeř odmítl (za ještě nepříznivého stavu) nabídku remízy a ačkoliv měl kvalitu za pěšce méně, hrál bych to raději za něj. Leč série chyb s blížícím 40.tahem znamenala naše srovnání na konečných 4:4.

Takže remíza na úvod nakonec dobrá, jen doufejme, že stejně jako jsme loni pořád vyhrávali 4,5:3,5, tak letos (o naší loňskou posilu Doležala slabší) nebudeme dělat pořád o půl bodu méně, 11 remíz by nám stačit nemuselo, to radši čtyřikrát vyhrajeme… Jinak jak říkal pan Fabián, vítězili pouze hráči, kteří se už rozehráli před týdnem za Béčko a prohráli pouze hráči, pro které to byla premiéra v sezóně. Což mi dává logický výsledek – za 14 dní v Sendražicích vyhrajeme všichni.

diagram

Valtera-Postupa P.st. Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

diagram

Nicméně o pár tahů později složil náš hráč úspěšně reparát. Nyní černý zahrál hrubku 26...Vd5?? ( 26...Vxd2 27.Dxd2 Sxg2 a na výhru hraje černý!) Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

diagram

Mazánek-Fabián. V postavení na diagramu zahrál bílý ve strašlivé časovce stejně strašlivé 25.Vd3 (Ještě se dalo pokračovat v boji po 25.Ve2 s horší pozicí a s krátícím se počtem pěšců.) Přišlo 25...Dxc2 26.Dxf7 To byla pointa tahu Vd3, mat je neodvratný... 26.Vxf7 27.Je7+ Sxe7 0:1 ... ale bohužel pro bílého na opačné straně, než by se mu líbilo. Většina z nás zná pouze podařené oběti dámy s následným úchvatným matem, tak tady je důkaz, že to ne vždycky vyjde. :-)

 

2. kolo, 2.11.2008, Sendražice

Sokol Sendražice   Sokol Český Brod
Seifert Milan 2172 1 - 0 1975 Valtera Jiří
Mrázek Vladimír 1959 0 - 1 2055 Moravec Vít
Březina Jindřich 1955 ½ - ½ 2013 Koudelka Ivan
Novák Jiří 1985 ½ - ½ 1927 Urban Miroslav
Poborský Josef 1980 ½ - ½ 1799 Chybný Zdeněk
Stehlík Jiří 1857 1 - 0 1756 Šimek Václav
Vagenknecht Josef 1757 0 - 1 1752 Fabián Vladimír
Vančura Milan 1802 0 - 1 1711 Šedivý Ondřej
  :  

Komentář Víta Moravce:

Ve 2.kole Krajského přeboru jsme se představili na půdě našeho tradičního „venkovního“ soupeře Sendražic. Byl to nejen souboj dvou týmů bojujících o záchranu, ale také dvou týmů s naprosto odlišnou šachovou politikou – Sendražice vsázejí každoročně na letní posily, naše družstvo hraje naopak léta ve stabilní sestavě doplňované odchovanci. V posledním vzájemném utkání jsme svému soupeři podlehli loni v březnu poměrem 3:5, takže bylo co vracet.

A stejně jako před půl rokem, i tentokrát se partie hrubě nepovedla našemu Šimkovi, který nastoupil s bílými proti domácímu matadorovi Stehlíkovi, půjčenému na tuto sezónu od tradičního zdroje z Kutné Hory. Už od zahájení se partie nevyvíjela dobře, bílý střelec na b2 byl tak špatný, že ho ani k pěšci přirovnat nemůžu, protože ten by se dal popotáhnout alespoň dopředu. Domácí borec výhodnými výměnami dosáhl přivyhrané pozice a celou partii zakončil pěknou kombinací. Okamžitou odpověď obstaral na sedmičce Fabián, když mu jeho starý známý Vagenknecht obětoval nějaké to dřevo za nějaký ten útok. Když byl naprostý vrchol komplikací a bylo hodně co počítat, tak pronesl náš hráč dnes již památnou větu: „Já se na to …(vy to)…!” a zahrál nejsilnější tah v partii, který vyvrátil celý útok a přinesl nám vyrovnání na 1:1.

Na první šachovnici nasadili domácí svou „těžkou váhu“ FM Seiferta, který Valteru doslova umačkal bílými v Sicilce, když všechny své pěšce na královském křídle vrhl do útoku a i když se černý bránil poměrně vynalézavě, tak přesto nedokázal zabránit závěrečné drtivé oběti střelce s matem. Nejklidnější partií celého zápasu byla ta na čtvrté desce. Chybný s Poborským se dlouho oťukávali, až dospěli k závěru, že by bylo nejlepší dát remízu a zkusit své štěstí zase v dalším kole. Jednoznačným hrdinou utkání byl ale nováček v sestavě Ondra Šedivý. K zápasu byl povolán na poslední chvíli za chybějícího Kollera a premiéra v Krajském přeboru se mu náramně povedla. Celou partii si udržoval mírnou výhodu, nic nehrotil, přežil časovku a nakonec v dosti nejasné věžovce využil Vančurovo zaváhání k přechodu do pěšcovky, kterou pěkným průlomem také dovedl do vítězného konce. Za Ondrovým výkonnostním vzestupem stojí bezpochyby naše nekonečné instruktivní blicky. Stav zápasu byl v tuto chvíli vyrovnaný 2,5:2,5.

Převážit misky vah na naší stranu se povedlo kupodivu mně v partii s Mrázkem. Už po zahájení jsem stál podle mého soudu dobře, v můj prospěch hrál i výrazně lepší čas. Když jsem si pak udělal dva volné spojené pěšce, mohl jsem si při každém potáhnutí jedním z pěšců dopředu zopakovat v hlavě oblíbené heslo pana Valtery „Až o mantinel!“ . Dva body za sebou jsem v dresu A týmu získal po dlouhých dvaceti měsících, hrůza! Hned vedle mě se odehrávala nervydrásající přestřelka mezi Koudelkou a Březinou. Náš kapitán byl neustále pod palbou remízových nabídek (v součtu jsme na 2. a 3.šachovnici odmítli do 25.tahu 5 nabídek na remízu), ale ani jednou se soupeřem nehodlal dohodnout a naopak se rozhodl „zapálit“ šachovnici. Figurky lítaly ze strany na stranu a i přes velkou snahu se nepodařilo dosáhnout kýženého vítězství. Partii ukončil věčný šach domácího hráče. Za stavu 4:3 v náš prospěch se dohrávala pouze partie na čtvrté šachovnici. Vše podstatné se stalo až během časové tísně. Domácí Novák z ní vyšel se dvěma pikama více a nejen v sále, ale i v přilehlé hospodě se už mluvilo zcela otevřeně o zápasové dělbě bodů. Jenže Urban jakoby chytil ještě druhý dech (zřejmě z jeho oblíbených cigaret), Novákovi se vysmýkl, zobnul mu pěšce a koncovku V+2 proti V+3 na stejném křídle už bez problémů ubránil.

Zvítězili jsme ve veledůležitém zápase 4,5:3,5, ačkoliv jsme v průběhu zápasu příliš optimističtí nebyli. A o vítězství se musíme pokusit i za 14 dní doma se Sokolem na Mělníce, v druhé polovině soutěže se už budou body vzhledem k losu sbírat jen těžko.

 

3. kolo, 16.11.2008, Český Brod

Sokol Český Brod   Sokol na Mělníce
Valtera Jiří 1975 ½ - ½ 2148 Drábek Vojtěch
Moravec Vít 2055 1 - 0 1964 Picek Miroslav
Koudelka Ivan 2013 1 - 0 1977 Kacafírek Miroslav
Urban Miroslav 1927 ½ - ½ 1970 Kučera Vladimír
Chybný Zdeněk 1799 0 - 1 1957 Šilhan Petr
Šimek Václav 1756 ½ - ½ 1941 Kůs Petr
Koller Martin 1719 ½ - ½ 1968 Břečka František
Fabián Vladimír 1752 ½ - ½ 1802 Nývlt Miloslav
  :  

Komentář Jana Fialy:

Začátek zápasu byl v 10:00. Do hrací místnosti jsem, posilněný vydatným obědem v místní cukrárně (1 indián), vstoupil kolem 12:20. Jako divák. To jsem ještě netušil, že budu psát tento komentář... Už ode dveří jsem byl uhranut počtem lidí. Tak plno už dlouho nebylo. Na zápas jsem byl svědkem nejplnější místnosti v životě. Hrálo totiž najednou jak áčko, tak i céčko. Poměrně mě překvapilo, že se hrály ještě všechny partie. Všechny pozice byly vyrovnané, pouze u Martina Kollera jsem měl nemalé obavy...

Chvílemi jsem si připadal jako v mateřské školce. Někteří analýzychtiví hráči Mělníka totiž partie zkoumali s takovou vervou, že hluk v místnosti byl neúnosný. Mnohá napomínání jak domácích, tak samotných hostů (ještě hrajících) pomáhala jen dočasně. Naštěstí tento neutěšený stav netrval příliš dlouho, neboť většinou stačilo dokázání, že v pozici výhra neexistuje nebo se analýza přestěhovala ven z místnosti. Mimochodem, kvůli nekončící analýze u nás hosté zůstali ještě dlouho po podpisu zápisu...

Václav Šimek byl první dohraný. Na šachovnici se neděly žádné velké divočiny a po klidném vývoji přišel i podobný výsledek k oboustranné spokojenosti. 0,5:0,5

Ivan Koudelka poslal manšaft do vedení. Ze začátku sice žádnou vyhrávající výhodu nezískal, ale soupeř ve střední hře nebezpečně otevřel hru, což se mu stalo smrtelným. Kapitán se stává nepostradatelným pro obě mužstva... 1,5:0,5

Martin Koller měl dvě věže proti věži s dvojicí střelců. A po celý průběh se mi zdálo, že stojí hůř a je na nejlepší cestě ke kapitulaci. Ovšem naštěstí to tak nedopadlo. Protivník mu nakonec nechal jednoho střelce, čehož využil k vytvoření vzájemně kryté dvojice: pěšec na předposlední řadě - střelec na poslední řadě. Letošní áčkovský nováček byl sice nakonec nucen kvalitu vrátit, ale proti věžovým pěšcům, to se dobře plichtí. V následné analýze nebyl nikdo schopen výhru najít. 2:1

Vladimír Fabián si stěžoval, že musí černými vyhrávat. Měl je totiž potřetí. A vskutku to nemá jednoduché, obzvlášť, když se zkouší nové zahájení. Snažil se sice šachovnicí protnout dálnici pro své těžké figury, ale soupeř mu naneštěstí vyměnil baby. Náš matador si sice za názorem, že vzniklou materiálně rovnou věžovku má lepší, stál, ale po delším rozmýšlení remízu nabídl. Přijata sice nebyla, ale po pár tazích už shoda na obou hranách stolu panovala. 2,5:1,5

Miroslav Urban stál sice zezačátku vcelku dobře, ale posléze to proti dvojici střelců neměl dvakrát příjemné. Bohužel nehrál zcela přesně a ztratil pěcha. Jeho soupeř ale také nenašel nejlepší tahy, protože partie přešla do koncovky nestejných střelců. Zástupce kapitána měl na prvním křídle zablokované 2 na 1, na druhém se bránil proti přečíslení 1 proti 3. Ale všem ukázal, proč se jmenuje Miroslav - mír oslavil. 3:2

Jiří Valtera měl tři pěšce za figuru, ale jejich rozestavení nebylo ideální. Oba vojevůdci okusili chuť 1. světové války, protože na plátně to vypadalo více jako dva zákopy než šachy. Postupně se ale linie otevíraly, k nějakým taktickým zápletkám došlo, až se nakonec síly vyrovnaly. Protihráč si ale se dvěma spojenými krajními volnými pěšci proti volným střednímu a krajnímu naší jedničky příliš nevěřil. 3,5:2,5

Vít Moravec prokázal velkou dávku sebeobětování. Ač mu tento den začínalo Polofinále mistrovství ČR juniorů, přece nastoupil za áčko. Byla snaha posunout začátek na devátou, leč nepodařilo se. Remíza v 10. tahu také přijata nebyla. Dlouhou dobu tahal za kratší konec, později to vypadalo dost zle, ale vzchopil se a nakopnul pěšce dopředu takovou silou, až Mělničan raději zamával bílou vlajkou. Dlouho pak nad pozicí hloubal a nemohl uvěřit výsledku partie, ale analýza nic kloudného nepřinesla. Náš junior, který tak přidal rozhodující bod, zároveň těsně (ale přece) stihl 1. kolo polofinále... 4,5:2,5

Zdeněk Chybný rozehrál dva boje. Jeden s mužem naproti němu a druhý s časem. Pozice byla zavřená jak trezor se zlatými cihlami. V 1. časovce náš předseda bohužel přehlédl zisk bojovníka. Po kontrole nestál nejlépe, ale stále hratelně. Druhá časovka se kvůli komplikovanému rozestavení bohužel přiblížila rychleji, než bychom si přáli a hlavně dříve, než jeho protivníkovi. Neúprosné ubývání sekund si vybralo krvavou daň. V prohrané pozici náš šachista spadl. (samozřejmě ne ze židle, nýbrž na čas...) 4,5:3,5

Celkové hodnocení: vyhrál lepší. Výkony našich hráčů se mi vcelku líbily, jediné, co bych snad mohl vytknout, je některými příliš velká spotřeba času. Dovolím si tvrdit, že záchrana je jistá. Dokonce se napříč naším oddílem otevřeně mluví o 2. lize...

 

4. kolo, 30.11.2008, Mladá Boleslav

Sokol Mladá Boleslav   Sokol Český Brod
Vichnar David 2221 ½ - ½ 1975 Valtera Jiří
Crha Josef 2142 1 - 0 2055 Moravec Vít
Maláč Petr 2045 ½ - ½ 2013 Koudelka Ivan
Rychtář Pavel 1964 ½ - ½ 1927 Urban Miroslav
Klain Václav 1971 1 - 0 1799 Chybný Zdeněk
Buriánek Tomáš 1917 ½ - ½ 1756 Šimek Václav
Novák Ivan 1833 ½ - ½ 1719 Koller Martin
Jirounek Miroslav 1678 0 - 1 1752 Fabián Vladimír
  :  

Komentář Víta Moravce:

Poslední listopadový den jsme sehráli v Mladé Boleslavi šlágr 4.kola Krajského přeboru skupiny B, soupeřem nám bylo béčko domácího Sokola. Ještě pět minut před desátou jsme si při pohledu (nebo spíš nepohledu) na hráče soupeře v žertu brousili zuby na vysoké kontumační vítězství, po telefonickém probuzení kapitána domácích se však daly věci rychle do pohybu a zápas začal jen s minimálním časovým posunem. Souboj třetího s druhým mohl začít.

A jako první skončila partie právě „spáče“ Klaina, který hrál klasický hurá útok proti Chybného dračí sicilské. Pěšci bílého sice hurá útočili, ale žádný útok to vlastně neznamenalo a stejně se hrálo pouze na dámském křídle. Naneštěstí v lehce horší pozici překročil náš hráč čas, i to se stává… Krátce na to bylo ovšem znovu srovnáno. Fabián sehrál partii ve stylu čarodějnického učně Jindry Hrnčíře (známější je stále anglický originál Harry Potter) a pomocí jakéhosi paměťového kouzla doslova přinutil Jirounka nechat stát jednotahově věž. Tu si náš borec následně také vzal, bez toho by to celé nemělo moc smysl. Začínalo se od znova...

Domácí hráli velmi opatrně, v rovných pozicích se nebránili remízám a zápas se chystali evidentně vyhrát přes naší jedinou slabinu té neděle (ano, tipli jste si mě správně). Jako první se vytasil se svou nabídkou Rychtář na Urbana, který nakonec v nejasné pozici přijal. Při zpáteční cestě náš řidič trochu litoval své mladické nerozvážnosti, poněvadž se mu partie rozležela v hlavě a usoudil, že se pokračovat klidně dalo a že možná tam nám utekla ta rozho… no, nebudu předbíhat. Další v dlouhé frontě čekatelů na remízu byli Novák s Kollerem. Martin asi nerozehrál svou Ruskou úplně nejlépe, v jednu chvíli se mi zdálo, že nemá co hrát a že jeho soupeř začne pomalu přidávat plyn a nezastaví ani chodci na přechodu. Když jsem se za pár chvil k partii vrátil, jako mávnutím kouzelného proutku (možná že Fabián…) byla na šachovnici střelcovka jak poleno a v zápise další půlka. Třetí do party byla partie Šimek-Buriánek, která po celou dobu asi nevybočila z rovnováhy, všechno se poměnilo, zbyli střelci a pár drobných - další smír byl na světě. 2,5:2,5 a zbývali jen první tři stoly.

Velmi cennou remízu uhrál na jedničce Valtera, když nastoupil proti Vichnarovi, který si o prázdninách připsal skalp např. i dvou mezinárodních mistrů. Po takovém „bububu“ v zahájení v podobě natažení pěšce na h4 přišla klidnější výměna dam s lepší pozicí domácího borce. Ta se ale začala pomaloučku rozplývat jak pára nad hrncem a postupně převzal otěže partie náš hráč, dokonce jsem v jednu chvíli začal věřit i v zisk celého bodu. Vichnar ale dokázal, že si 2200 nekoupil v Hypernově, z komplikací vybruslil a podepsal další remízu. Já jsem sehrál katastrofální partii, bílými jsem nic nevymyslel, nenašel jsem jediný dobrý tah a dal jsem tak mému zkušenému soupeři Josefu Crhovi předčasný dárek k blížícím se Vánocům. Vsadím se, že dárek od člověka, kterého viděl poprvé v životě asi nečekal. A tak jsme zase všechno nechali na Koudelkovi. Loni s obrácenými barvami Maláče porazil, letos to zkusil přirozeně zase, ale gambitový pěšec v té koncovce prostě chyběl, nemůžu si pomoci. Na výhru a celkové srovnání stavu zápasu nemohlo být pomyšlení a tak si náš kapitán za svou houževnatou obranu vysloužil alespoň malou odměnu v podobě remízky.

Padli jsem ve městě automobilů nejtěsnějším rozdílem 3,5:4,5. Naše zápasy jsou vždy vyrovnané a povětšinou bývá pouze otázkou štěstí, na jakou stranu ten bodík navíc přepadne. Tentokrát se to nepovedlo, šanci na reparát máme opět za 14 dní proti druhému mladoboleslavskému týmu, Autoškodě.

 

5. kolo, 14.12.2008, Český Brod

Sokol Český Brod   AŠ Mladá Boleslav
Valtera Jiří 1975 ½ - ½ 2073 Novotný Roman
Moravec Vít 2055 1 - 0 2097 Kryšpín Libor
Koudelka Ivan 2013 1 - 0 2076 Jeřábek Jindřich
Urban Miroslav 1927 ½ - ½ 1992 Diviš Jaroslav
Chybný Zdeněk 1799 ½ - ½ 1963 Hampl Jiří
Koller Martin 1719 0 - 1 1867 Kočí Václav
Fabián Vladimír 1752 0 - 1 0 Soltys Darius
Fiala Jan 1633 ½ - ½ 1784 Řezáč Jindřich
  4 : 4  

Komentář Víta Moravce:

K poslednímu předvánočnímu kolu Krajského přeboru jsme nastoupili na domácí palubovce proti AŠ Mladá Boleslav. Jednalo se o další důležitý zápas v boji o udržení a to pro oba celky. V Boleslavi to pochopili a sehnali takřka nejsilnější sestavu, v Brodě jsme to pochopili také, ale přesto si náš kapitán troufl na jedno překvapení v základní sestavě.

Velmi záhy po zahájení utkání se na 4.šachovnici urodila „prvotřídní“ remíza (vzhledem k síle obou hráčů bych jí nerad nazýval obvyklým pojmenováním „velmistrovskou“). Diviš si tak mohl v klidu doplňovat mezery ve španělském jazyce a Urban měl alespoň dostatek času na rejpaly, kteří o něm prohlašují, že se stává plichtičem týmu (letos 4 remízy, 1 prohra). Druhou krátkou remízu vytvořili Valtera s Novotným. Ani jeden nic nevymyslel, akorát toho druhýho napadlo nabídnout smír a toho prvního zase napadlo ho přijmout. Toť vše.

V ostatních partiích se ale bojovalo na ostří nože. Až do tohoto zápasu náš nejproduktivnější hráč Fabián otevřel sloupec na černého krále a svým typickým způsobem začal bušit do soupeřovi rošády. Jenže hostující Darius Soltys, muž s vizáží severského chasníka, nikterak nepanikařil, lehce se ubránil útoku, který se nekonal a nakonec svůj výkon zakončil vidličkami pěšáčkem na dvě figurky. Našeho borce nezachránil ani statečný král na g3. V mé partii vznikla rychle pozice bez dam a postupem času jsem „získal“ lehce horší pozici. K mému štěstí mi ale soupeř dovolil efektní oběť kvality, po které se – ačkoliv měl ještě 2 věže a krále – nemohl hýbat jinak, než Ve1-Ve2. (pokud nechtěl být o figuru kratší) Vytvořil jsem jakýsi most, došel si králem pro pěšce a bezmocný soupeř mi mohl podat ruku. O chvilku později skončila i partie na osmé desce mezi Řezáčem a Fialou. Honza získal v koncovce jasnou strategickou výhodu a při nabídce remízy dostal jasný pokyn pokusit se vyhrát, ačkoliv se jeho soupeř mohl unabízet k smrti. Totálně zablokovat pozici, udělat ze soupeřova pěšce izoláka a ze střelca blbca, vypadalo zdánlivě jako správný plán, ale Řezáč přes veškerou snahu našeho novice v sestavě ubránil svou vysněnou půlku. Stav byl 2,5:2,5 a čekal nás strhující konec.

Na šesté šachovnici hrál hostující Kočí „zahájení Ptačí“ a Koller reagoval ostrým Fromovým gambitem. Vznikla složitá pozice, ve které se lépe orientoval boleslavský hráč a po nějakém průběhu uzmul pěšce navíc. To by možná ve čtyř věžové koncovce ještě tolik nevadilo, jenže Martin pravděpodobně přehodil tahy a udělal tří věžovou koncovku. Bohužel to byl soupeř, kdo měl dvakrát tolik věží… Partie Koudelka – Jeřábek byla nejšílenější, co jsem kdy v Krajském přeboru viděl. Nejprve náš kapitán získal drtivou převahu a už už to vypadalo, že dnes to bude snadná práce. Jenže jaksi si nechal zastřelit střelcem dámu. Dvě figury za ní nebyly plnohodnotná kompenzace, tak začal kalit vodu, rozehrál své figurky neskutečným způsobem a pasivně hrající soupeř nakonec svou pozici neudržel a kapituloval. Opravdu pěkná partie, skoro to teď vypadá jako geniální poziční oběť dámy! Za nerozhodného stavu se dohrávala už jen poslední partie na páté desce. Hampl měl trvalý tlak, způsobený i permanentní časovou tísní Chybného. Postupně svou výhodu stupňoval a našli se i tací v našem družstvu, kteří už nedoufali a dokonce odjeli domů! Já už také nedoufal, ale přesto jsem zůstal a díky tomu mi nebylo upřeno sledovat příkladnou bojovnost našeho předsedy, který po doslova heroickém výkonu zremizoval partii pomocí finty s falešným střelcem.

Po loňském debaklu 1:7 jsme se letos soupeři alespoň z části revanšovali a připisujeme další bod k našim dosavadním sedmi. Páté místo je po podzimu skvělé, jen to v druhé části soutěže nepokazit!

 

6. kolo, 18.1.2008, Český Brod

Sokol Český Brod   Sokol Nymburk
Valtera Jiří 1975 0 - 1 2029 Dlouhý Ondřej
Moravec Vít 2055 ½ - ½ 2158 Hora Milan
Koudelka Ivan 2013 0 - 1 2133 Horníček Jiří
Urban Miroslav 1927 0 - 1 2043 Pištík Petr
Chybný Zdeněk 1799 0 - 1 1948 Masák Radim
Šimek Václav 1756 0 - 1 1913 Sobotka Jiří
Fabián Vladimír 1752 ½ - ½ 1909 Dudek Jaromír
Šedivý Ondřej 1711 ½ - ½ 1889 Eisner Oldřich
  :  

Komentář Víta Moravce:

Poprvé po Vánocích usedla středočeská šachová elita za černobílá plátna, aby sehrála již šesté kolo Krajského přeboru družstev. K nám do Českého Brodu zavítal dosud poněkud tápající Nymburk, jehož jedenácté místo v tabulce asi úplně neodpovídá síle soupisky. Hosté ale pochopili, že se jedná dost možná o poslední šanci na odražení ode dna a sehnali sestavu, jehož každý člen se mohl honosit Elem vyšším, než jeho soupeř na protější straně šachovnice.

Zápas začal jako z říše nočních můr. Na šestém prkně rozehrál Šimek zahájení hodně ledabyle, oslabil své nevyvinuté dámské křídlo a v podstatě jen čekal na smrt. Jeho soupeř Sobotka prostě vzal věž, třikrát s ní šoupnul, vytvořil vazbu a ve 22.tahu bylo po zábavě. O šachovnici vedle sváděl Fabián boj nejen se soupeřovými figurkami, ale i s jeho brzkou nabídkou remízy. Ukázal se však jako správný hráč, smír odmítl a vydal se na lov černých figurek. Uběhlo sotva patnáct minut a náš matador si vše rozmyslel. Tentokrát to byl on, kdo měl zájem půlit bod. Dudek nedělal naschvály a v již dosti otupěné pozici bez problémů přijal. Vůbec byl tento zápas bohatý na krátké partie, což se pouze potvrdilo i na 2.desce v mém souboji s Horou. Po relativně slušně sehraném zahájení a i díky obrovské časové výhodě jsem myslel čím dál tím pozitivněji, jenže po sérii výměn vrcholící vznikem nestejnopolných střelců (pravda, ještě se všemi těžkými figurami, ale i tak ve značně remízové pozici) a následnou nabídkou na další nerozhodný výsledek jsem své plány přehodnotil. Na chvíli jsme sice zastavili nápor hostí, to nejhorší ale mělo teprve přijít...

Na jedničce se hrála jakási indická (v moudré knize jsem našel, že prý Bogoljubovova), ve které už od začátku, ale ne nijak výrazně, tahal ze delší konec provazu hostující Dlouhý. Aktivní hrou zatlačil Valteru do pasivity a po přechodu do pozice bez dam završil už ve velmi pohodlné pozici svůj výkon klasickou obětí kvality s následnými vidlemi s figurou víc. Partie Pištík – Urban byla z pohledu černého taková rozháraná, vypustil svou dámu za nepřátelskou linii s nejasným výsledkem a čekal, co se z toho vyvine. Nakonec to dopadlo tak, že dáma byla chycena do ošklivé konzervy ohraničené 3. a 5. řadou a sloupci „a“ a „c“ = na b4 a nemohla se dostat ven, i kdyby uměla skákat jako kůň (pěkně do L, jak jsme my šachisti zvyklí) a létat jako pták (poněvadž ani pták z konzervy nevyletí). Náš plejer se v hrůzostrašné pozici pokusil ještě pomocí oběti jezdce a dámy a střelce a já nevím čeho všeho ještě vytvořit komplikace, ale bez figurek se mat dává těžko, tudíž další nula na náš účet. Urban se tak alespoň pomalu začíná zbavovat nálepky plichtiče týmu, což v žertu po utkání sám poznamenal. Naším žolíkem v tomto zápase měl být Ondra Šedivý. Pro tuto funkci splňoval všechny předpoklady, poněvadž to byl právě on, kdo vyhrál důležité utkání druhého kola na půdě Sendražic. Po celkem klidném zahájení tkvěla jediná výhoda hostujícího Eisnera v Ondrově slabině, izolovaném pěšci na e6, ovšem nebylo moc vidět kudy proniknout do pevné obranné hráze černého. Kolem časové kontroly se ve spěchu vše poměnilo a podepsala se další remíza. To byl také poslední bodový zisk, který nám soupeř dovolil.

Poslední dvě partie se dohrávali už jen z povinnosti – bylo již jasné, že tři body ukořistí páni z Nymburka. Velké problémy v zahájení měl bílý v souboji Chybný-Masák. Na úvodních cca 10 tahů spotřeboval rovnou hodinu a vypadalo to všelijak, jen ne dobře. Hostující hráč jako by ale postupně vypouštěl svou výhodu, až vše dospělo do čtyřvěžové koncovky, zdánlivě rovné. Mazák Masák ale věděl, co dělá a s využitím času (kterého měl oproti soupeři až až) ošidil Chybného o dostatečný počet pěšců, postačující k výhře v koncovce věžové. Jako poslední dohrával – a stává se to již tradicí – kapitán Koudelka. Ze zahájení vyšel nevalně s nějakou tou slabinkou na kontě, ale dřeva bylo stejně, tak co. Horníček ale ukázal, že není žádné šachové béčko, uzmul pěšce navíc a následně dovedl do vítězného konce střelcovku, která ovšem i přes toho jednoho pěšáka k dobru nebyla vůbec jednoduchá. Střelec špatné barvy, pěšci špatné barvy (pro našeho hráče samozřejmě platí toto v opačném gardu)… Přesto i zde slavili nymburští a upravili konečné skóre na 1,5:6,5.

Soupeř nám tak oplatil rok starou porážku z loňského posledního kola, po které se málem pakoval o soutěž níž. Budiž nám tato facka varováním, zachráněni nejsme ani zdaleka. V příštím kole zajíždíme do Kolína a to bude teprve sranda. Vzpomeňme si na poslední vzájemné měření sil, které skončilo největším možným rozdílem 0:8...

 

7. kolo, 2.1.2009, Kolín

Sokol Kolín B   Sokol Český Brod
Brezmen Pavel 2126 ½ - ½ 1975 Valtera Jiří
Eisner Michal 2099 ½ - ½ 2055 Moravec Vít
Baláček Tadeáš 2010 1 - 0 2013 Koudelka Ivan
Souček Milan 2160 1 - 0 1927 Urban Miroslav
Beneš Petr 2141 1 - 0 1799 Chybný Zdeněk
Marek Miroslav 2106 1 - 0 1756 Šimek Václav
Stehlík Jiří 2069 1 - 0 1719 Koller Martin
Michálek František 2144 1 - 0 1752 Fabián Vladimír
  7 : 1  

Komentář Víta Moravce:

Přesně po roce a 26 dnech jsme se opět vydali na „popravu“ do šachového svatostánku Sokola Kolín B ( = sokolovny), aktuálně druhého celku soutěže, abychom se pokusili o co nejpřijatelnější porážku. Skutečně, jiný cíl jsme po loňské zkušenosti s kanárkem snad ani nemohli mít. Navíc se mi při pohledu na soupisku domácích zdálo, že soupeře nás prostě baví porážet vysokým rozdílem, jak si jinak vysvětlit loňskou sestavu, kdy bez jednoho hráče nastoupila první osmička a tu letošní, která byla dokonce čistý základ.

Bohužel zápas začal i probíhal naprosto stejně jako utkání z před čtrnácti dnů s Nymburkem. Téměř všichni okamžitě horší pozice, nikde šance na celý bod. Jedinou výjimkou byla dle mého názoru partie mezi jedničkami obou týmů Brezmen – Valtera. Bílý rozehrál zahájení trochu zvláštně a dokonce nechal vytvořit našemu hráči krytého volného pěšce uprostřed šachovnice, což je vždy chlouba každé pozice a na vítězství mohl pomýšlet zřejmě jen černý. I proto jsem byl mírně překvapen, když zanedlouho oba aktéři podepisovali smír, v konečném součtu to bylo ale stejně jedno. Soupeř byl totiž mocný a nekompromisní, což jako první na vlastní kůži pocítil Šimek. Ani pořádně nevím, co se v této partii stalo, jen si vybavuji celkem klidnou pozici, nic nenasvědčující nějaké pohromě, když v tom přišel domácí Marek s jakousi fintičkou, kterou zřejmě někde odkoukal, získal pěšce a po výměně figur nejcennějších bylo vše jen otázkou techniky. Nezadařilo se ani na nejposlednější desce v souboji Fabián – Michálek. Náš matador postavil pevnou pozici a čekal, s čím se asi vytasí jeho favorizovaný soupeř. Ten nikam nespěchal, tlačil před sebou všechny své pěšce a pomalu mačkal bílou pozici jako citrón, až z něj vytlačil kýžený kyselý výsledek v podobě dvou pěšců a matové sítě navrch. Další zářez pro domácí...

Ošklivý zápas pokračoval a museli jsme strávit jednu hořkou pilulku za druhou. Slušný „nářez“ uštědřil Stehlík na sedmé šachovnici Kollerovi. Martin se nedokázal dostat z pasivity po zahájení a prakticky byl po celou dobu partie odsouzen k roli hodně nešťastného diváka. Když se hraje stálé na jednu branku, není možné zavěsit v té druhé a podle toho také partie dopadla, opět vítězstvím domácích barev. „Vyhráli jste tři bitvy, ale nevyhráli jste válku“, říkal si určitě za stavu 0,5:3,5 v náš neprospěch Urban pod vousy a odmítl Součkovu oběť střelce s jistým věčným šachem. Do soupeře se zakousl a hnal své figurky do útoku přes slaboučký bod h7. A co se nestalo, toto políčko skutečně padlo a… náš hráč stejně prohrál, poněvadž monarcha v kolínských službách srabsky utekl z bojiště a nechal své vojsko rozhodnout za něj – ale pro něj. Přeci jenom jsme se ještě jednou „radovali“ z bodového zisku v tomto utkání. Povedlo se to mé osobě, když po celkem klidném zahájení jsem strašně hrozně moc vyděsil Eisnera svou velkou rošádou (určitě mu to bylo úplně jedno), aby se nakonec nic nestalo. Celá šachová potyčka skončila vzájemným chycením za pěšcové slabiny a podepsáním nerozhodného výsledku.

Poslední dvě partie nijak nevybočovaly ze zaběhnutých kolejí, k naší smůle. I na páté šachovnici kralovali domácí, konkrétně Beneš, který vyhrál zákopovou válku nad Chybným, ačkoliv se mi v jeden moment zdálo, že kolínský plejer vlastní o nějakou tu pěšcovou dirku v pozici více, při mém dalším kouknutí přes ramena obou borců už jsem ale viděl hladce vyhranou věžovku pro tohoto pána. No a jako poslední dohrával opět Koudelka, jenž hájil po celou dobu mírně horší pozici proti mladému Baláčkovi, až se někde spletl - nevím kde, nevím jak, buď jak buď pro tentokrát zvítězilo mládí nad zkušeností.

Jak někdo vtipně poznamenal: Před rokem 0:8, letos 1:7, za rok to bude 2:6, za dva roky 3:5… A třeba tam i jednou vyhrajeme! Za čtrnáct dní hostíme Bakov a pro zvýšení sebevědomí je si třeba připomenout, že loni jsme po debaklu také 1:7 přivítali v následujícím kole také právě Bakov a slavně jsme zvítězili nejtěsnějším rozdílem. Doufejme v zázrak...

 

8. kolo, 15.2.2009, Český Brod

Sokol Český Brod   Sokol Bakov n.J.
Valtera Jiří 1975 ½ - ½ 2157 Mudra Pavel
Moravec Vít 2055 ½ - ½ 2121 Vacek Radomír
Koudelka Ivan 2013 0 - 1 2223 Jandourek Lukáš
Urban Miroslav 1927 0 - 1 2143 Záhorbenský Jaroslav
Chybný Zdeněk 1799 0 - 1 2167 Ďúran Tomáš
Šimek Václav 1756 0 - 1 2121 Baran Peter
Fabián Vladimír 1752 0 - 1 1988 Švejdar Luděk
Fiala Jan 1633 0 - 1 1949 Richter Martin
  1 : 7  

Komentář Víta Moravce:

Jak tak plyne čas, blíží se stále víc a víc ke konci i sezóna Krajského přeboru pro rok 2008/09 (Ne že by se snad blížil „čas“ ke konci, i když na internetu jsem v poslední době četl různé věci...). Tabulka už se stačila rozdělit na nejsilnější a ty méně nejsilnější, takže bylo asi každému jasné, kdo má větší šance na úspěch v zápase mezi Českým Brodem a Bakovem nad Jizerou. Zopakování našeho loňského vítězství ze vzájemného duelu by se rovnalo nemalému zázraku.

Už od začátku se na plátnech, která znamenají svět, pořádně jiskřilo a vůbec nejžhavější to bylo na dvojce, kde jsem sváděl souboj s Vackem. Ten mi totiž nabídl remízu ještě dříve, než jsme vůbec začali využívat přidělený čas, poněvadž díky přidávané půl minutě jsme měli o pár minut více, než na samém začátku. Tím jsme se vlastně ocitli zcela mimo realitu v jakémsi nulovém čase jiného časoprostoru, s jehož silami jsem nechtěl mít pranic společného a tak jsem raději pokračoval ve hře, chtějíc ukončit partii při „normálnější“ konstelaci digitálních čísílek na displeji. To se mi nakonec podařilo, když můj soupeř pronesl prosebné přání asi za 2 hodiny znovu a to už jsem mu div že neutrhl ruku. Hráli se však i zajímavější partie, tak například Fabián – Švejdar. Náš matador se pustil do útoku pozoruhodnou obětí pěšce, kterou se prý rozhodl nepočítat, aby měl pak větší radost z její korektnosti. Ke smůle útočného šachu odrazil hostující borec všechny náznaky hrozeb s velkým přehledem a nakonec se mu ještě povedlo zavěsit způsobem nejsuverénnějším a sice matem. Naproti tomu partie na první desce se hrála v poměrně pomalém tempu, figurek ubývalo a ubývalo, až zbyli pouze králové s pěšci a jasně remízové koncovka. Valtera se rozhodl nabídnout smír, soupeř se však řídil známé poučky, že bod je víc než půl bodu a pár tahů to ještě zkoušel, remízovému osudu však stejně neunikl. Stav 1:2, šance ještě byla.

Naším trumfem v dnešním zápase se měl stát Fiala, který si zatím skvěle vede o soutěž níže, což logicky vyústilo v pozvánku do prvního týmu. V jeho partii jsme byli více než blízko vítězství, poněvadž Richter nechal stát střelce v domnění, že si lehkou taktickou finesou vydobude dřevo s výhodou zpět, jenže se mýlil! K jeho štěstí ale dokonale ovládá umění pokerové tváře, nehnul ani brvou a přesvědčil Honzu o korektnosti oběti, aby mohl za pár tahů získat drtivou převahu s výhrou. Na čtvrté šachovnici se hrála divočina s královskými pochody na obou stranách. V divoké přestřelce s všudypřítomnou hrozbou matu jsem Urbanovi věřil, jenže co se nestalo, když jsem kolem 20.tahu procházel kolem tohoto mače, hostující Záhorbenský zrovna připisoval své sedmé vítězství v sezóně. V partii Baran – Šimek náš hráč dlouho držel mírnou výhodu, ve složité pozici se orientoval dobře a ani zde jsme rozhodně prohrát nemuseli. Hostující plejer ale využil své vyšší Elo a vzniklou koncovku s krytým volným pěšcem už dokázal přetavit v celý bod. Pan Baran je bezpochyby silný hráč, ale možná by si pro příště mohl odpustit své trapné výstupy, kdy se nahlas rozeřval přes celou hrací místnost, kdykoliv jen spatřil někoho se svačinou, či pitím v ruce. Dokonce mu vadil i můj vynikající rohlík se šunkou na chodbě, kam pravidelně chodím během zápasu jíst, právě kvůli takovýmto lidem, ač jsem vůbec nedoufal, že existují...

Skóre hrozivě narůstalo a zbývalo dohrát poslední dvě partie, ve kterých to opět nevypadalo vůbec špatně. Chybný získal s Ďúranem prostorovou převahu a jedině špatný čas mu mohl překazit radost minimálně z půl bodu. A bohužel, právě tak se také stalo. Hostující hráč komplikoval situaci s každým tahem, až nakonec našeho borce nachytal ve 39.tahu, tah před časovou kontrolou… Znovu a opět jako poslední dohrávala třetí deska. Koudelkova pozice se mi zase zdála lepší, nemohu si pomoci. Partie by jistě dobře dopadla, nebýt Jandourkova splašeného „d“ pěšce, který se zničehonic rozběhl do dámy, asi jako když baseballista krade metu a běží fakt rychle. V řadách našeho kapitána nastal zmatek a odnesl to jeden z obyčejných pěšáků, který ale tuze chyběl v bránění věžové koncovky. Takže zase nic...

Prohra 1:7, to pro nás už není nic nového. Chce se to rychle oklepat z posledních třech tvrdých nárazů a soustředit se na důležitý záchranářský souboj a derby s Kostelcem v jejich hrací místnosti v Zásmukách.

 

9. kolo, 1.3.2009, Zásmuky

Kostelec n.Č.lesy   Sokol Český Brod
Koyš Milan 2088 ½ - ½ 1975 Valtera Jiří
Koper Štefan 2049 ½ - ½ 2013 Koudelka Ivan
Bouček Vlastimil 2017 ½ - ½ 1799 Chybný Zdeněk
Kavalec František 1866 0 - 1 1756 Šimek Václav
Forman Miroslav 1934 1 - 0 1623 Píša Pavel
Forman Daniel 1825 ½ - ½ 1752 Fabián Vladimír
Suchý Ladislav 1676 ½ - ½ 1711 Šedivý Ondřej
Jíša Luboš 1565 ½ - ½ 1633 Fiala Jan
  4 : 4  

 

Utkání se nesehrálo - remíza nám měla zajistit udržení se. Výsledky i partie se domluvily a sehrál se blicák. Vyvolalo to emoce, časem bude doplněno...

 

10. kolo, 15.3.2009, Český Brod

Sokol Český Brod   Bohemia Poděbrady
Valtera Jiří 1975 ½ - ½ 2149 Kaplan Daniel
Koudelka Ivan 2013 0 - 1 2095 Doležal Karel
Urban Miroslav 1927 ½ - ½ 2050 Novák Václav
Koller Martin 1719 1 - 0 1970 Jeřábek Pavel
Fabián Vladimír 1752 0 - 1 1939 Doležal Jan
Šedivý Ondřej 1711 0 - 1 1928 Vesecký Martin
Fiala Jan 1633 1 - 0 1891 Macek Kamil
Saur Miroslav 1533 0 - 1 1913 Štěpánek Stanislav
  3 : 5  

Komentář Jana Fialy:

Jan Fiala získal v zahájení materiál a držel se známého šachového rčení "S bojovníkem víc vítězství vstříc". Vylepšoval pozici a stupňoval svůj časový náskok. Nakonec soupeř jednotahově přehlédl věž, a vzdal. Protože jsem dohrál velice brzy, měl jsem dost času na sledování ostatních dvanácti (či už méně) partií. 1:0

Vladimár Fabián ztratil v zahájení pěcha, pak druhého a ještě třetího. Vyměňoval, aby pak v koncovce navíc ztratil figuru. A pak kvalitu. Dohromady tedy věž. To už ale jeho král nevydržel, a natáhnul bačkůrky. 1:1

Jiří Valtera to měl pořád vcelku vyrovnané. Nakonec svému sokovi v končící hře zkazil pindiky. Mohl bojovat o výhru, ale nezahrál to nejlépe, takže se opakovaly tahy. 1,5:1,5

Miroslav Saur měl pozici postupně horší a horší, až měl o pinčla méně. Musel čelit nepřátelskému volnému, což ho nakonec v koncovce stálo další piky a bod. 1,5:2,5

Martin Koller hrál černými Morra gambit a byl na to patřičně hrdý. Sezobnutého pěšáka nepustil a díky svému volnému navíc si držel výhodu. Bílý zahrál poslední tah 35.Kf1-g1??. Najdete v pozici na diagramu, stejně jako Martin, vítězný tah?

diagram5

Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem. Martin tedy oslavil svou první výhru v této sezóně. Byl z ní tak šťastný, že partii nepřehrál snad ani jednou... 2,5:2,5

Ondřej Šedivý nechal soupeře tlačit na svého panovníka. Jeho protihrou byl velmocensky ustájený kůň uprostřed desky. Při opačných rošádách se mu nepodařilo rychle otevřít hru na druhém křídle. Nakonec se poměnilo, a našemu hráči zbyly dvě věže a hřebec. Nepřátelská baba a klisna začaly útočit a Ondra těžkou pozici ve stejně těžké časovce udržet nedokázal. 2,5:3,5

Ivan Koudelka rozehrál velice solidně. Při oběti pěšce si příliš věřil, neboť za něj nic nezískal. Dokonce se jeho vlastní monarcha ocitl pod tlakem. Na druhém křídle musel současně bránit volnou spojenou dvojici. A oboje najednou se mu odvrátit nepodařilo. 2,5:4,5

Miroslav Urban rovněž nezačal špatně. Najednou byl ale bez figury, za niž měl dva pěchy. Zčásti oběť, zčásti ztráta. Zdálo se mi, že jeho prohra je jen otázkou času. Poděbradák nehrál nejlépe, takže dal našemu hráči šance. Ten vyrovnal a v koncovce se už zdálo, že stojí lépe a mohl by pomýšlet na výhru. Protože se ale na budíku blížily nuly a zápas byl stejně rozhodnut, dala se remíza. 3:5

Měl to být zápas o záchranu. Vlastně i byl. Stačila výhra, a záchrana by byla jistá. Proto mě velice zarazil přístup některých spoluhráčů. Neuvážené riskování, oběti, ztráty,... To, že jsme nebyli v základu, už je věc druhá, ale i s touto sestavou ta výhra možná byla. Holt, to jsou ty hrubé chyby... (i když... musím uznat, že na to, co se dělo v zápase céčka, tento mač nemá ani zdaleka...) Nedá se nic dělat, prohra byla tentokrát zasloužená.

 

11. kolo, 29.3.2009, Kutná Hora

Kutná Hora   Sokol Český Brod
Daneš Jaroslav 2256 1 - 0 2013 Koudelka Ivan
Purnoch Josef 2193 1 - 0 1927 Urban Miroslav
Petuchov Sergej 2191 ½ - ½ 1799 Chybný Zdeněk
Vinklárek Ondřej 2147 1 - 0 1756 Šimek Václav
Černovský Jiří 2130 ½ - ½ 1719 Koller Martin
Keller Daniel 2120 1 - 0 1752 Fabián Vladimír
Štolba Miloš 2105 1 - 0 1711 Šedivý Ondřej
Vrkota Miloš 2054 1 - 0 1633 Fiala Jan
  7 : 1  

Komentář Jana Fialy:

Každá hrací místnost má svoje. Někde dávají kafe zdarma, někde je to na záchod turistická procházka, někde se během partií jí samotné kostky cukru, někde mají označené šachovnice... a v jednom nejmenovaném Stadionu (Kutná Hora) jsou na hosty připraveny dotazníky. Jeden jsem zkoušel číst, ale vydržel jsem to jen do půlky, dál už to prostě nešlo. O možném vyplnění nemůže být ani řeč. Brněnské bakalářce se nemůže vůbec rovnat.

Václav Šimek měl ve věžovce izoláka, pak ztrácel další pěšce, a rychle prohrál. 1:0

Ivan Koudelka nerozehrál nejhůře, ale brzy byl zapleten do taktických hrátek, které se rozuzlily do špatna. 2:0

Vladimír Fabián ze začátku tlačil. Později utrpěl ztrátu v podobě dvou bojovníků a ke slovu se dostal protivník. 3:0

Zdeněk Chybný dohrál po dlouhé době výsledkového klidu ostatních šachovnic. Ve slušné pozici se dostal do časovky. Získal pěšce, problémy s časem ovšem pokračovaly. Půlka neúspěch není. Soupeř pak prý ukazoval, jak to mohl náš předseda vyhrát. 3,5:0,5

Ondřej Šedivý vystavěl zdálo by se dobrou pozici. Pak do ní začal Kutnohorák bušit, otevřel lajny, a Ondrův senior ve velkém nebezpečí padl. 4,5:0,5

Jan Fiala měl pozici postupně horší a horší. V oboustranné časovce pak soupeř dočasně obětoval a tváří v tvář zisku kvality s dvěma piky v kapse vyhrál na čas. 5,5:0,5

Miroslav Urban měl špatně postavené pěšce. I když se zdálo, že za ně má dostatečnou kompenzaci v podobě aktivních figur, nakonec na ně doplatil. Držel se dlouho. 6,5:0,5

Martin Koller díky přesné střední hře a matovým hrozbám uzurpul několik pěšců. V koncovce měl navíc tři. Zužitkovat se mu je ale nepodařilo, takže se skončilo smírně. 7:1

Ač výsledek vypadá hrozivě, je vidět, že hrát se dá s kýmkoliv. Pravda, bylo to sice trochu jiné kafe než některé předchozí zápasy, ale v hodině jsme rozhodně prohraní nebyli. Docela mě zaujal místní toustovač, na němž si domácí dělali svačinky. Že by příští sezónu někde nastal konec kostkového cukru? :-)

Zpráva z pohledu soupeřů - Kronika ŠK Kutná Hora, kniha 21, s. 162-163

 

Závěrečný komentář k celé sezóně kapitána Ivana Koudelky:

 

Celkové hodnocení družstva

Článek byl otištěn v čísle 7-8/2009 Českobrodského zpravodaje (s. 19).

Náš A tým nastoupil do krajského přeboru jako „papírově“ nejslabší mužstvo, a všeobecně se očekávalo, že skončí na posledním, 12tém místě. Úkol byl tedy jasný, udržet se v soutěži.

Po sehrání poloviny soutěže však náš tým byl na neuvěřitelně krásném 5tém místě.

Nastavené tempo však nebyl s to udržet a postupně se propadl až na konečné 10té místo. Vytyčený cíl se však splnit podařilo, a proto je možné sezónu hodnotit jako úspěšnou.

 

Konečné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. Kutná Hora 9 1 1 28 50 62.0
2. Sokol Kolín B 9 0 2 27 38 52.0
3. Sokol Bakov n.J. 7 1 3 22 43 55.5
4. JOLY Lysá n.L. C 6 3 2 21 33 47.5
5. Kostelec n.Č.lesy 5 1 5 16 33 44.0
6. Sokol Mladá Boleslav 5 1 5 16 31 46.0
7. Bohemia Poděbrady 5 1 5 16 28 44.0
8. Sokol na Mělníce 4 1 6 13 26 41.0
9. AŠ Mladá Boleslav 3 2 6 11 27 42.5
10. Sokol Český Brod 2 3 6 9 14 32.0
11. Sokol Nymburk 2 2 7 8 19 34.5
12. Sokol Sendražice 0 2 9 2 10 27.0

 

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. Sokol na Mělníce X 5 5 2 5 1 6 4
2. Sokol Mladá Boleslav 3 X 3 3 5 3 4 5
3. Sokol Český Brod X 1 1 4 3 1 4 4
4. Sokol Nymburk 3 X 1 2 4 4 5
5. Sokol Kolín B 5 7 X 5
6. Sokol Bakov n.J. 6 5 7 7 X 5 5 3 4 7 3
7. Kostelec n.Č.lesy 3 4 6 3 X 5 2 3
8. Bohemia Poděbrady 3 5 5 3 3 X 3 4
9. Kutná Hora 7 4 7 5 6 X 6 6
10. JOLY Lysá n.L. C 4 4 3 4 5 5 2 X 5
11. Sokol Sendražice 2 4 1 4 2 X
12. AŠ Mladá Boleslav 4 3 4 3 5 3 X

 

Šach. Jméno hráče ELO   1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Body %
1. Valtera Jiří 1975   1 0 ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½   45.00
2. Moravec Vít 2055   1 1 1 0 1 ½ ½ ½       68.75
3. Koudelka Ivan 2013   ½ ½ 1 ½ 1 0 0 0 ½ 0 0 4 36.36
4. Urban Miroslav 1927   0 ½ ½ ½ ½ 0 0 0   ½ 0 25.00
5. Chybný Zdeněk 1799   0 ½ 0 0 ½ 0 0 0 ½   ½ 2 20.00
6. Šimek Václav 1756   ½ 0 ½ ½   0 0 0 1   0 27.78
7. Koller Martin 1719   0   ½ ½ 0   0     1 ½ 35.71
8. Píša Pavel 1623                   0     0 0.00
9. Fabián Vladimír 1752   1 1 ½ 1 0 ½ 0 0 ½ 0 0 40.91
10. Šedivý Ondřej 1711     1       ½     ½ 0 0 2 40.00
11. Urban Pavel 1664                            
12. Fiala Jan 1633           ½     0 ½ 1 0 2 40.00
13. Saur Miroslav 1533                     0   0 0.00
14. Čihák Jiří 0                            
        4 4 1 1 4 3 1 32 36.36

 

ŠK Český Brod