Krajský přebor B

 

Krajský přebor – od soumraku do úsvitu

Na podzim roku 2008 začal krajský přebor, tedy alespoň v té podobě, jak jej známe, psát svou předposlední kapitolu. Dvanáct silných středočeských družstev se naposledy sešlo s vědomím, že pád do nižší soutěže čeká na jedno až tři družstva (nakonec to bylo pouze jedno, jak jistě zejména Nymburk ocenil).

1.kolo – Výhry favoritů

Hned první kolo předznamenalo, v jakém rozpoložení se který klub nachází. Oba týmy, které nalezly po skončení soutěže své umístění na těch nejspodnějších příčkách tabulky, se svorně prezentovaly prohrou 1,5 – 6,5, vítězové tak slavili alespoň dočasný primát na čele žebříčku – Kutná Hora se pak na ni vrátila v pravý čas po posledním kole. Vzhledem k vítězství Kolína i Bakova se dá říci, že favorité splnili své role na jedničku.

2.kolo – Rozhodující duely

Druhé kolo s trochou té nadsázky rozhodlo o primátu – Kolín absolutně nestačil na Kutnou Horu, hlavním oponentem se tak na čas stal Bakov, který se sice na výhru s Poděbrady nadřel, ale nakonec slavil. I opačný pól tabulky zažil veledůležitý zápas – Český Brod udolal nejtěsnějším rozdílem Sendražice a vyslal je na „Dlouhou míli“, na jejímž konci sice nebyla poprava, ale pád.

3.kolo – Brod pronásleduje Kutnou Horu

Hned ve třetím kole přišel další „šlágr KP“, ve kterém kutnohorští udolali Bakov a zdálo se, že jim nestojí nic v cestě za vysněným postupem. Šokem kola byla další těsná brodská výhra, která katapultovala Český Brod na druhé místo! Sendražice „odpůlily“ Nymburk, a tak po třetím kole se na tabulku nejsmutněji dívalo Poděbradům, ty si ale vybraly již tři těžké soupeře.

4.kolo – Kutná Hora stále stoprocentní

Kutná Hora smetla Kostelec, se kterým kdysi bojovala o postup do ligy, v poměru 6:2. Zdá se, že postup je hotov. Role pronásledovatelů je pro tentokráte přiřknuta Sokolu Mladá Boleslav a Kolínu (oba 9 bodů). Jak Nymburk, tak Sendražice prohrály, Poděbrady naopak slavily nejtěsnější výhru a dno tabulky tak patří Sendražicím.

5.kolo – Lázeňský šok

A šok je tu, Poděbrady vítězí nad Kutnou Horou! Pro Poděbrady v téhle fázi zatím zlaté body, boj o první místo má náhle nový náboj. Jak Kolín, Tak Sokol Mladá Boleslav své zápasy vyhrály, a tak vedou kutnohorští již jen na skóre. Nymburk i Sendražice opět nebodují, Sendražice dokonce odjíždějí z Bakova s debaklem 7:1.

6.kolo - Sprint

Šesté kolo je ve znamení sprinterského souboje, který zvládla Kutná Hora a Kolín, Sokol Mladá Boleslav je odstavena právě Kolínem. Nymburk vysokou výhrou v Brodě zahájil stíhací jízdu, namočeno je více týmů, krom Sendražic (s jediným bodem) třeba také AŠ Mladá Boleslav.

7.kolo – Oddělení zrna od plev

Po sedmém kole se zdá být jasné, že o titul si to rozdá trojice favoritů – Kutná Hora (18), Kolín (18), Bakov (16).
Na spodním pólu tabulky se dějí věci! Nymburk znovu vítězí, tentokráte nad „AŠ automobilkou“! A zdá se, že je za vodou. Kdo tehdy tušil, že to jsou poslední nymburské body… Poděbrady remizovaly se Sendražicemi 4:4, což pro vesnici za Kolínem nic neřeší.

8.kolo – Beze změn I

Všichni favorité si připsali plný bodový zisk. Sendražice zůstávají na dvou bodech, před nimi AŠ na pěti bodech.

9.kolo – Beze změn II, Boltové versus astmatik

Opět tři vítězství favoritů, pravdou však je, že zatímco Kutná Hora a Bakov své soupeře přesprintovaly alá Bolt, Kolín dobíhá do cíle dýchavičně a se štěstím. Spodek absolutně beze změn.

10.kolo – Okamžiky pravdy I, kolínský vzestup

A je to tu, poslední ze vzájemných soubojů trojice favoritů: Kolín - Bakov se končí po obrovském dramatu tou nejtěsnější výhrou domácích, další infarktový zápas se odehrává v Mladé Boleslavi, kde vrchní polovinu tabulky obývající domácí Sokol jede na ostří nože s vedoucí Kutnou Horou. A tady se rodí remíza 4 – 4!. Znamená to konec bakovským ambicím, ale hlavně vedení Kolína o dva body před Kutnou Horou!
Nepříjemnosti nastávají Nymburku, zatímco oni opět prohrávají, AŠ bez větších potíží vítězí se Sendražicemi, které se tak definitivně loučí a v tabulce Nymburk klesá na příčku číslo 11…

11.kolo – Okamžiky pravdy II, kolínský pád

Říká se, že poslední krok je ten nejtěžší, že vítězové před cílem padají, že psychika ničí i ty nejlepší. Dodnes netuším, co přesně zapříčinilo porážku Kolína v posledním zápase, vybavuji si jen ten hořký konec, kdy z povinnosti zvítězit tahám vyrovnanou koncovku až do závěrečného harakiri, vybavuji si udivené tváře kolínských funkcionářů, rozjásané kostelecké hráče, osm šokovaných šachistů. Z nás osmi se hned pět podílelo na neúspěšném posledním kole a za vše hovoří rychlý rozchod. U piva s taktéž poraženým „nepřítelem“ a výborným kamarádem Danem Formanem poctivě seznávám výkony Kutné Hory lepších Kolína a závěrečnou porážku za spravedlivou.
Nezbývá než popřát klukům hodně štěstí v ligových bojích a uznat sportovně to, že si postup zasloužili více. Gratulace chlapi a ať se daří.
Těžko podrobně popisovat, jak to dopadlo u dna tabulky, pád zažili jen sendražičtí, přeji brzký návrat.

 

 

Krajský přebor – od úsvitu do soumraku

Na pomyslné dveře již klepe další ročník krajského přeboru, ten úplně poslední v takřka nezměněném složení. Za necelé dva týdny opětovně zasedneme k šachovnicím, možná v poslední slunečné neděli tohoto roku.

Někteří z nás již v nové, moderní epoše, kdy osmnáctiletý Carlsen naznačuje Anandovi s Topalovem, že jsou poslední titáni, nežli tenhle sport ovládne mládí, zapomněli na tikot klasických starých hodin, na tempo, které respektovalo šachové myšlení (a také úctu ke kuřákům). Pro mnohé, zejména ty mladší, již dávno zvítězila rychlost a rychlá volba nad úctou k myšlení a tvorbou.

Po skončení sezóny se rekrutuje pět či šest týmů, které zůstanou v soutěži s označením krajský přebor. Přidají se k nim mnohé vzdálenější destinace a pro nás o sobotách pivko pijící se úkol vstát stane ještě těžším, nežli obvykle.

Model divize, tak jak je známe doposud, ze šachové mapy zmizí, pro ty padlé vznikne nová soutěž.

Já vím, moderně a pokroku vůbec se nedá bránit, digitální hodiny zcela vystrnadí v krátké době „praporek“ a soutěž nesoucí vlajku KP ještě zesílí, jenže… Už nikdy nebude krajský přebor tou soutěží, jako dříve. Už nebude možno držet palce těm slabším, protože tam prostě nebudou. V překotné snaze o záchranu už nebudou hrát ti, co mají šach jen jako zábavu, ale zejména ti, kteří se mu věnují naplno.

A nejhorší je, že na tom vlastně ani není nic špatného, jenže pro nás „obyčejné“, co bereme šach jako skvělé rozptýlení, už nebude nic jako dřív. A týmy, které bereme jako samozřejmé účastníky, již nebudou, hráči, které tak rádi vídáme, již také nebudou, zbude jen ten tuhý boj a žádná zábava. Nový model se mi nelíbí, ale před oficiálním rozhodnutím nelze než sklopit hlavu. Z celého srdce přeji šachovému oddílu Český Brod místo v top pět. Hrajete za Láďu Fabiána, za Pepu, za Oldíka chlapi. Držím palce.

Michal Eisner

 

ŠK Český Brod